IZ ARHIVA-Majka kocka u društvu dvanaestogodišnje kćerke

avaz-kockanjePoštovani posjetioci internet portala GradPrijedor.com, u želji da novim čitateljima predstavimo i dio arhive vijesti objavljenih na našoj stranici, s vremena na vrijeme ćemo ponovo objaviti neke od interesantnih članaka. Danas smo za Vas odabrali vijest o jednoj (ne)odgovornoj majci koja kocka u prisustvu svoje maloljetne kćerke. Ova vijest je na našem sajtu objavljena 05.12.2011. godine a preuzeli smo je iz Dnevnog avaza.

Da mnogima, kada su poroci i strast u pitanju, ništa nije sveto, pa čak ni rođeno dijete, pokazuje i šokantna priča koju je u Prijedoru otkrio „Dnevni avaz“. Već mjesecima, svakodnevno na bingo tombolama u ovom gradu M. A. traga za kockarskom srećom i to u društvu 12-godišnje kćerke!

Djevojčica J. A., za koju saznajemo da je i dobra učenica šestog razreda jedne prijedorske osnovne škole, na tim i takvim mjestima provodi sate i sate, nakon kojih se kući s majkom vraća nerijetko poslije ponoći, odnosno u vrijeme kad njeni vršnjaci već uveliko spavaju.

Naučila ‘lekciju’
U neformalnom razgovoru majka ima i „valjano“ opravdanje za sve.

– Pa, ne volim je ostavljati samu kod kuće – kaže onako za sebe ova žena, očito nesvjesna posljedica koje, zbog njene nerazumne odluke, može imati njeno dijete.

A u tom kockarskom miljeu prerano odrasla djevojčica dobro je već naučila „lekciju“. Zna gdje i kada igra koja garantirana premija, zna i kako navijati za neki broj i zna da će, ukoliko se igraču do nje posreći, dobiti marku, dvije, pet…

Sve ovo traje već mjesecima uz blagonaklonost većine „koja se ne voli miješati u tuđe živote“, uz tek povremene opaske nekolicine prisutnih da „to dijete konačno i zauvijek treba odvesti s binga“.

Borislava Tokić, predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola i direktorica Osnovne škole „Desanka Maksimović“ iz Prijedora, kaže da nema saznanja da jedna od maloljetnih učenica vrijeme provodi u kockarnici.

– Znam za neke dječake koji povremeno kockaju na poker aparatima, ali za tu priču ne znam. Očito je da majka nije na strani svoje kćerke – kazala nam je Tokić.

Saznanja o ovom šokantnom slučaju nemaju ni u policiji, koja isključivo, kada je riječ o ovakvim i sličnim dojavama, asistira prema nalogu Centra za socijalni rad.

Bez saznanja
– Nešto slično do sada nisam čuo. Ova priča može biti i povod da se slučaj otvori i zatvori u korist djeteta. Majka je vjerovatno ovisnica o kocki, ali dijete nije i treba mu pomoć – kazao nam je Draško Papak, načelnik OKP-a u SJB Prijedor, koji je za naš list naglasio da se prijedorska policija do sada nije sretala sa sličnom nebrigom o djeci.

Šok nije krila ni Nada Grahovac, ombudsman za djecu RS, koja je za naš list izjavila da je takvo nešto nedopustivo.

– To je očito zanemarivanje i nebriga o djetetu. Uputit ćemo zahtjev Centru za socijalni rad da saznanja provjere i preduzmu ono što im je u nadležnosti kad su ovakvi slučajevi u pitanju. Djeci nije mjesto u kladionicama. To bi prvo majka morala znati, a potom i svi oni koji to vide. Oni bi trebali prijaviti majku nadležnim institucijama – rekla je Grahovac.

Ona je dodala i da će majci nakon detaljne istrage biti naložene mjere nadzora te propisana pravila ponašanja koja će nadzirati nadležni organi.

Kad joj se spava, moli da idu kući
Majka i djevojčica, inače, kako nezvanično saznajemo, nemaju finansijskih problema. Žive od solidne penzije, a osim djevojčice, ova žena ima i troje odrasle i zbrinute djece. Na bingu je s djevojčicom prvi put viđena prije nešto više od dvije godine. No, tada je dolazila rjeđe i na tim mjestima provodila manje vremena. Oni koji su sjedili pored nje nerijetko su mogli čuti i da djevojčica često moli majku da idu kući, jer joj se spava.
Dnevni avaz

Comments are closed.