IZ ARHIVA-Otvoren servis za pomoć pri aktivnom traženju posla

Poštovani posjetioci internet portala GradPrijedor.com, u želji da novim čitateljima predstavimo i dio arhive vijesti objavljenih na našoj stranici, s vremena na vrijeme ćemo ponovo objaviti neke od interesantnih članaka. Danas smo za Vas odabrali članak o otvaranju Centra za informisanje, savjetovanje i obuku mladih (CISO). Ova vijest je na našem sajtu objavljena 12.03.2011. godine a preuzeli smo je od Novinske agencije Republike Srpske.
Centar za informisanje, savjetovanje i obuku mladih (CISO) otvoren je u petak u Prijedoru u okviru zajedničkih aktivnosti Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske (RS) i Fonda za postizanje milenijumskih razvojnih ciljeva (MDGF). Centar je dio programa „Zapošljavanje i zadržavanje mladih“ koji sa šest miliona dolara do kraja 2012. godine finansira Vlada Španije, kojeg provodi pet agencija UN i u okviru kojeg će u RS biti otvoreno šest ovakvih centara, a u Federaciji BiH i distriktu Brčko deset. Rezidentni koordinator UN Juri Afanasijev izjavio je da je opštepoznata činjenica da ono što obrazovni sistem u BiH proizvodi nije ono što tržište rada traži i treba, te da je zadatak ovog programa da mladima objasni tu razliku. „Dio programa provodi se u školama i u ovakvim centrima, a dio kroz edukciju. Svrha je da mladi, prilikom odlučivanja o budućem zvanju, imaju realna očekivanja kad su u pitanju šanse za zapošljavanje“, rekao je Afanasijev.
On je naveo da su mnogim mladim ljudima potrebne vještine pisanja biografija, vođenja razgovora sa potencijalnim poslodavcima i pravljenja prijava za posao. „Cilj nam je da tokom trajanja programa kroz ove centre dosegnemo do 10 000 mladih ljudi u BiH“, naglasio je Afanasijev. Vršilac dužnosti direktora Zavoda za zapošljavanje RS Gordana Latinović rekla je da će svi nezaposleni u ovakvim centrima moći dobiti sve informacije o obrazovanju i zapošljvanju, imati pristup internetu, individualnom savjetovanju i radu u grupama, te osposobiti se za aktivno traženje posla. „Ovo će biti kontinuiran aktivnost Zavoda za zapošljavanje RS i nakon što se okonča program koji sada finansiraju međunarodni donatori“, najavila je Latinović. Prema njenim riječima, na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS ima 149 549 lica, od kojih je trećina mladih do 35 godina. Načelnik opštine Marko Pavić rekao je da Prijedor danas ima 13 103 nezaposlena, da prije rata taj broj nikada nije prelazio 7 000, a da je danas među nezaposlenima čak 3 947 lica mlađih od 30 godina. „Opština u budžetu ima četiri stavke za zapošljavanje: podsticaj svim vrstama zapošljavanja, podsticaj preduzetništvu radi zapošljavanja, obuka mladih za preduzetništvo i podsticaj zapošljavanju visokoobrazovanih mladih kadrova“, naveo je Pavić.
Izvor: SRNA

Comments are closed.