IZ ARHIVA-Uklonjena pronađena bomba na Gradskoj tržnici u Prijedoru

Poštovani posjetioci internet portala GradPrijedor.com, u želji da novim čitateljima predstavimo i dio arhive vijesti objavljenih na našoj stranici, s vremena na vrijeme ćemo ponovo objaviti neke od interesantnih članaka. Danas smo za Vas odabrali vijest o uklanjanju ručne bombe koju je nesavjesni građanin ostavio na Gradskoj tržnici. Ova vijest je na našem sajtu objavljena 04.09.2010. godine.

Pripadnici kriminalističke policije su oko podneva uklonili ručnu bombu M-75 koja je pronađena juros oko 7.20 časova ispod jedne od betonskih tezgi na otvorenom dijelu prijedorske Gradske tržnice.

Bombu su prilikom dolaska na posao pronašli prodavci voća i povrća na ovoj pijaci da bi nakon toga obavijestili prijedorsku Stanicu javne bezbjednosti.

Prema riječima zakupaca tezgi koji nisu željeli da se predstave, policajci su se na licu mjesta pojavili tek nakon 30-ak minuta da bi potom trakom ogradili mjesto pronalaska bombe.

Kako smo pisali u našoj ranijoj vijesti, ostaje nejasno zašto policajci nisu ogradili širi prostor oko bombe i napravili veću sigurnu zonu jer su prodavci i kupci slobodno stajali i prolazili na svega nekoliko metara od pomenutog mjesta.

Tek dolaskom radnika kriminalističke policije poslije 10 časova ograđen je širi prodajni prostor vanjskog dijela Gradske tržnice. Ekipa policajaca i inspektora koja je pravila uviđaj na mjestu pronalaska bombe je procijenila da može ukloniti bombu i bez angažovanja tima Republičke uprave Civilne zaštite te je isto i učinjeno oko podneva.

Slijedi policijska istraga kojom bi trebalo da se otkrije ko je i zbog čega bio toliko neodgovoran da ostavi bombu na javnom mjestu pored kojeg tokom dana prođe veliki broj naših sugrađana te na taj način ugrozio ljudske živote.

Inače, samostalni stručni saradnik za civilne poslove opštinskog Odsjeka Civilne zaštite u Prijedoru Draško Ðenadija je potvrdio da je policija obavjestila Civilnu zaštitu o pronalasku bombe M-75.

On je, međutim, napomenuo da je Civilna zaštita zadužena samo za uklanjanje minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata, a da je policija nadležna u slučajevima kada su ona predmet krivičnog djela te je bombu trebao ukloniti tim Republičke uprave Civilne zaštite.

Nakon uklanjanja pronađene bombe, zakupci i prodavci na tezgama vratili su se svom redovnom poslu.

Comments are closed.