Iz kontejnera uskoro u novu kuću

Višečlana romska porodica Nurije Isenović i njenog nevjenčanog supruga Džonija Šaćirija koja živi u kontejneru u prijedorskom izbjegličkom naselju Vrbice napokon bi mogla dobiti siguran krov nad glavom. U dvorištu gdje je ovoj porodici sa šestoro maloljetne djece prije pet godina postavljen kontejner kako ne bi boravili na ulici, zahvaljujući implementaciji projekta UNHCR-a, počela je izgradnja kuće.

Tridesetosmogodišnja Nurija, majka djece starosti od osam mjeseci do 10 godina, kaže da joj je bezbjedan krov nad glavom ostvarenje dugogodišnjeg sna.

Ona priča da je prije 10 godina u Prijedor došla iz Prokuplja i započela je nov život s partnerom Džonijem Šaćirijem.

„Džoni i ja izrodili smo šestoro djece. Djecu sam rađala po tuđim kućama, sve dok prije pet godina nisam dobila ovaj kontejner od UNHCR-a, kako bih zbrinula porodicu da se ne pati po ulici“, govori Nurija.

U malom kontejneru živi osam članova ove porodice, a pune tri godine nisu imala struju ni vodu. Mališani su spavali zajedno sa roditeljima u samo jednoj prostoriji.

„Čini mi se da smo bili socijalno najugroženija porodica u Prijedoru. Moj suprug nadniči i sakuplja sekundarne sirovine kako bi prehranio porodicu, a ja perem tuđe tepihe preko ljeta da bih djeci obezbijedila ono najosnovnije. Dobijem nešto i iz prijedorskog Centra za socijalni rad na ime dječjeg doplatka i to su jedini sigurni prihodi u našoj kući“, tvrdi Nurija.

Od šestoro djece, samo desetogodišnji Bećir pohađa četvrti razred prijedorske Osnovne škole „Branko Ćopić“. Ostala djeca ne idu na nastavu.

Devetogodišnja Vanesa i njena godinu dana mlađa sestra Vesna raduju se što će u novoj kući imati i svoje sobe. Voljele bi, kako ističu, da imaju igračke i pristojne krevete kako bi u novom domu proslavile bar jedan rođendan sa svojim drugarima.

U novoj kući koja će biti dovršena do kraja ovog mjeseca porodica će končno imati sve uslove za dostojanstven život.

Ramo Salešević, predsjednik Udruženja Roma u Prijedoru, kaže da je gradnja kuće za tu osmočlanu porodicu počela prije desetak dana, zahvaljujući razumijevanju lokalne vlasti i načelnika Marka Pavića.

„Oni su obezbijedili lokaciju za izgradnju kuće i svu tehničku dokumentaciju. Za implementaciju tog projekta UNHCR je obezbijedio oko 30.000 maraka. Na taj način su riješeni problemi jedne od najugroženijih romskih porodica u Prijedoru“, pojašnjava Salešević.

Naglasio je da bar pedesetak romskih porodica u tom gradu zahtijeva hitno stambeno zbrinjavanje.

„Uslovi u kojima žive su zaista teški i nehumani. Samo se možemo nadati da ćemo kroz implementaciju novih projekata obezbijediti pristojan krov nad glavom za neke od tih porodica“, kazao je Salešević.

Majka Nurija Isenović kaže da joj je osmomjesečni sin Džemal, na nedavnoj manifestaciji „Konferencija beba“ u Prijedoru, osvojio prvo mjesto i postao najljepša beba grada na Sani.

„Džemal je osvojio i nagradu, pravi pravcati krevet na sprat, pa tako sada njegova braća i sestre imaju na čemu da spavaju“, dodaje Nurija.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.