Iz Sanitarne inspekcije poručili-Prijedorčani jedu zdravu hranu

Ove godine, troje prijedorskih sanitarnih inspektora imalo je pune ruke posla, jer su visoke temperature protekloga ljeta bile jedan od razloga pojačanog rada, rekla je glavni sanitarni inspektor Slobodanka Banović.

– Dva puta smo obilazili pekoteke, ugostiteljske objekte, proizvodnju kolača, sladoleda, hrane u ugostiteljskim objektima, obišli smo i društvene ishrane, sad radimo pekare drugi put. Možemo reći da redovno uzimamo uzorke (dva puta mjesečno po 30 uzoraka) i može se potkrasti da je jedan od 30 neispravan, ostalo je sve u redu – potvrdila je Banovićeva.

U nadležnosti Sanitarne inspekcije su i školske kuhinje, odnosno organizacije koje se bave keterignom i donose gotovu hranu za učenike i prosvjetne radnike.

Pored toga, ova inspekcija je redovno vršila i kontrolu vode rijeke Sane, kao i vode u bazenima, rekla je Banovićeva i istakla da Prijedorčani nisu imali razloga za brigu.

– Prijedorčani imaju zdravu hranu, što dokazuje to što uopšte do sada nemamo trovanja, i to baš ove godine, kad nam je bila kritična temperatura – naglasila je Slobodanka Banović.

Da li zbog propisanih sankcija, ili iz nekog drugog razloga, svijest poslodavaca vezana za primjenu sanitarnih propisa je, u posljednje vrijeme, porasla, rekla je Banovićeva.

– Pošto su dosta visoke kazne, redovno se vrši sanitarna obrada. Evo, sad idemo u pekare drugi put, možda čuju i jedni od drugih da smo već krenuli, ali baš svi imaju sanitarnu obradu i svugdje naiđemo na kompletnu radnu odjeću koju treba da nose zaposleni. Analiza uzetih uzoraka vrši se u Zavodu za zaštitu zdravlja Republike Srpske, a troškove od 78 KM po jednom uzorku uzetom u redovnoj kontroli, bio ispravan ili ne, snosi subjekat kod kojeg je uzet. Ukoliko se radi o vanrednoj kontroli za ispravne uzorke, troškove snosi Inspektorat Republike Srpske, a za neispravne onaj kod koga su uzeti, rekla je Banovićeva.
Tekst – Kozarski vjesnik
Foto – GradPrijedor.com – arhiva

Comments are closed.