Iz Stevinih bačvi i Tito je pio vino

Kao što je danas bitno da mladi dođu do fakultetske diplome, nekada je bilo veoma važno da mladi imaju zanat u rukama. Tako je Prijedorčanin Stevo Vrač (62) davne 1966. godine izučio zanat bačvara, i za to vrijeme rijedak posao, kod najčuvenijeg tadašnjeg majstora u bivšoj Jugoslaviji Mađara Ivana Leja i njegovog sina Julijusa u Daruvaru gdje je živio.

Nakon što se školovao i radni vijek proveo u državnim i privatnim firmama u Hrvatskoj i Srbiji preselio se u Kozarac kod Prijedora.

– Iza mene je taj zanat učio samo jedan Čeh iz Daruvara Josip Sakaž i poslije nikad niko u cijeloj bivšoj Jugoslaviji nije usavršio zanat za bačvara – priča Stevo Vrač.

Zahvaljujući njegovim vještim rukama za Vračara su čuli ljubitelji vina i rakije iz svih krajeva.

– Često su me posjećivali državnici iz bivše Jugoslavije i kada su Titu dolazili u posjetu od mene su kupovali ploske, bačvice i malu burad i poklanjali mu. Dijelili su ih svojim poslovnim partnerima, tako da je i Tito pio iz mojih bačvi rakiju i vino – kaže Vrač.

On je posebno ponosan na ploske, koje pravi u dva dijela, gdje u jednom  može biti rakija, a u drugom vino. Kaže da je nedavno napravio i bačvu odnosno burence sa tri etaže koju je prodao u Prijedoru. U jednoj je bila rakija šljiva, u drugoj kruška, a u sredini lozovača.

Stevo se bačvarstvom i dalje bavi iako je materijala sve manje, jer to mu je i osnovni izvor prihoda pošto je hrvatska penzija „još na dugačkom štapu“. Vrač kaže da se u Hrvatskoj specijalizovao za izradu malih buradi koju bačvare nisu htjele da rade.

– Rekao sam, kad neće niko ja ću. Za to su potrebni posebni alati, ali i mnogo strpljenja i zato sam se ja i opredijelio da ih pravim. Ja ih zovem ukrasne bačve. Zainatio sam se pa sam napravio jednu plosku od 26 litara i svaka strana ima po 13 litara, s jedne strane je rakija viljamovka a sa druge je graševina grožđe – kaže Vrač.

Najteže mu pada što taj zanat niko neće da uči. Kaže da je i on ovaj zanat naučio slučajno, ali da se nije pokajao.

Ukrasni rakijski kotao

U Stevinoj ostavi osim bačvi i ploski stoji i mali rakijski kotao sa drvenom bačvom.

– Taj minijaturni kotao sa malim kazanom napravio sam sebi i u njemu čak ima i rakije, može se popiti, ali kotao ne može peći, jer je napravljen samo za ukras – rekao je Vrač.

Uz svoju bačvariju Stevo radi već treći kabriolet od „varburga“.

– Nešto me potaklo da napravim ono što niko nema i što niko neće da napravi. Jedan sam prodao, drugi sam napravio za sebe a treći ću da prodam. Pravim i ukrasna zaprežna kola, fijaker sa devet sjedišta i za njih već imam kupca. To mi je uz bačvariju hobi – priča Stevo.

Glas Srpske

Comments are closed.