Izbačen iz škole, nakon što su mu pronašli bombe i eksploziv

Učenik drugog razreda Poljoprivredno-prehrambene škole M. T. (16), iz Kozarca kod Prijedora, koji je prošlog četvrtka na nastavu donio ručnu bombu M-75 i ručno pravljeni eksploziv, odlukom Nastavničkog vijeća izbačen je iz škole.
Ovu vijest potvrdio nam je jučer i Mladen Dražić, direktor Poljoprivredno-prehrambene škole Prijedor.
– Odluka je donesena na osnovu Zakona o srednjem obrazovanju i Pravilnika škole. Učenik može uložiti žalbu, koja će biti razmotrena – kazao je Dražić.
Podsjećamo da je učenik bratić ratnog zločinca Duška Tadića. Policija je pretresla dječakovu kuću, gdje su u njegovoj sobi pronađeni supstance i recepti za pravljenje eksploziva s umjetnim gnojivom, još jedna ručna bomba M-75, inicijalne kapisle za detonaciju, razni upaljači za eksplozivne naprave, nacrti dva nepoznata tržna centra, kao i nacrti za postavljanje eksplozivnih naprava pod automobile.
Otkriće koje je zaprepastilo ne samo policiju nego i mještane Kozarca epilog je dobilo i u izvještaju proslijeđenom Okružnom tužilaštvu u Banjoj Luci, u kojem se M. T. tereti za krivično djelo nedozvoljene proizvodnje i prometa eksplozivnih materija.
Dječakova majka Suzana kazala je da je znala da je njen sin pokušao napraviti bombu, ali od kartona.
– On je to skinuo s interneta. Policija mi je nakon pretresa ostavila i spisak sa 60 oduzetih predmeta. Na tom spisku su čak i hemijska olovka bez uloška, tegla gnojiva, komad cerade i CD-ovi. Kažu da su našli skice dva nepoznata tržna centra, a to su projekti koje smo prije 20 godina dobili iz Srbije – kazala je Suzana te dodala da je njen sin mirno i povučeno dijete čija se interesiranja razlikuju od onih koje imaju njegovi vršnjaci.
To da je riječ o povučenom i u svoj svijet zatvorenom dječaku potvrdili su nam i mještani Kozarca, koji su dječaka rijetko viđali.

Kupio bombu u igraonici
U neformalnom razgovoru M. T. je kazao da je bombu koju je donio u školu kupio u jednoj od igraonica u Prijedoru i platio ju je pet maraka. Bombu je želio pokazati jednom svom drugaru, navodno da se pohvali, kada je otkriven.
Tekst – Dnevni avaz
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.