Izbjeglice žive u mraku

Izbjegličke porodice koje su korisnici alternativnog smještaja u Ljubiji, kod Prijedora, njih dvadesetak, ogorčene su jer su, pored svih nedaća koje su ih zadesile, prinuđene da žive u mraku. Bez struje su ova domaćinstva ostala prije mjesec, a nekim porodicama je zbog nagomilanih dugova ona isključena početkom ove godine. Oni tvrde da nemaju sredstava da izmire nagomilane dugove koji iznose više desetina hiljada maraka.

„Nama su, kada smo se useljavali prije nekoliko godina, obećali plaćanje struje i ostalih komunalija, ali su nas, izgleda, prevarili. Većina porodica ovdje živi na rubu egzistencije i sad ne možemo da izmirimo enormna dugovanja za električnu energiju koja iznose i nekoliko hiljada maraka po porodici. Suprug i ja živimo od minimalnih penzija i prehranjujemo se sakupljanjem i prodajom šumskih plodova“, govori Mileva Kugić, mještanka kojoj je prije mjesec isključena struja.

Tvrdi da su i prije nekoliko godina stanari bili suočeni s istim problemom. „Tada je i održan sastanak s upravom Odsjeka Ministrastva za izbjegla i raseljena lica u Prijedoru. Šef tog Odsjeka Dragana Kovačević nam je tada rekla da će dug za struju biti izmiren. Nedugo poslije tog struja nam je uključena. Ipak, i pored obećanja da će resorno Ministrastvo učestvovati u izmirenju naših dugovanja, danas ponovo živimo u mraku“, priča Kugićeva ističući da nemaju ni vodu u domaćinstvima.

Stanari alternativnog smještaja smatraju da su sredstva za izmirenje duga bila obezbijeđena, ali da su utrošena u druge svrhe.

Stana Gašić, čiji je dug za struju 7.000 maraka, ističe da je većina stanara nezaposlena ili da dobijaju skromne penzije.

„Najgore je onima koji školuju djecu. Mislili smo da su nam dugovanja za neplaćenu struju izmirena prije nekoliko godina. Kada smo ovih dana otišli u prijedorsku „Elektrodistribuciju“, vidjeli smo da stara dugovanja još stoje na našim računima. Ona nisu izbrisana i na njih se samo gomilaju kamate. Ko će ovo da riješi, ne znamo“, kaže Gašićeva.

U Odsjeku Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica u Prijedoru tvrde da korisnicima alternativnog smještaja u Ljubiji nikada nisu davali nerealna obećanja o izmrenju dogovanja za struju.

„Stanari alternativnog smještaja su se javljali nama za pomoć, ali sredstva za te namjene, kao što su dugovanja za struju, naprosto nisu predviđena u našim pravilnicima. Doduše, u jednoj stavci Pravilnika stoji da troškove struje Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica izmiruje samo za stanare kolektivnih centara, ali ne i alternativnih smještaja. To naši korisnici dobro znaju“, objašnjava Dragana Kovačević, šef Odsjeka Ministarstva za izbjegla i raseljena lica u Prijedoru.

Ona kaže da stanari koji koriste alternativni smještaj u Ljubiji žive u stanovima koje je za njih izgradila Vlada RS, tako da oni sami treba da snose režijske troškove računajući i na izmirenje dažbina za struju.

Kovačevićeva je stanare alternativnog smještaja u Ljubiji uputila na adresu Centra za socijalni rad, u čijoj nadležnosti je popisivanje onih koji imaju prava na subvencioniranje troškova za električnu energiju.

„Išli smo mi i u Centar za socijalni rad, ali i tamo su nas odbili“, govore stanari alternatiovnog smještaja.

U prijedorskoj „Elektrodistribuciji“ stanarima alternativnog sještaja je ponuđena mogućnost reprograma dugovanja za struju.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.