Izbori 2012-GIK-DNS pobijedio i za gradonačelnika i za Skupštinu grada-Štefan Stahnek vodi na listi pripadnika manjina

Demokratski narodni savez u Prijedoru je pobijedio u izbornoj trci i za gradonačelnika i za Skupštinu grada Prijedora.

Predsjednik Gradske izborne komisije Prijedor Željko Škondrić rekao je da je broj važećih listića za izbor gradonačelnika 35.830, a nevažećih 3.745.

„Kandidat DNS-a Marko Pavić osvojio je 17.635 glasova, kandidat SNSD-a Drago Tadić 10.952, a kandidat SDS-a Borislav Bojić 7.243 glasa“, rekao je Škondrić na konferenciji za novinare u Prijedoru.

Među glasačkim listićima za Skupštinu grada Prijedora bilo je 36.524 važećih i 3.051 nevažećih.

DNS je dobio 10.575 glasova, SNSD 7.606, a SDS 5.184.

Slijede Partija demokratskog progresa sa 2.012 glasova, Stranka demokratske akcije /SDA/ sa 1.947, Narodna demokratska stranka sa 1.682, Socijaldemokratska partija /SDP/ BiH sa 1.570, Demokratska partija /DP/ sa 1.190 i Srpska radikalna stranka sa 1.118 glasova.

„Prema ovim rezultatima, Skupština grada Prijedora imala bi devet odbornika iz DNS-a, sedam iz SNSD-a, pet iz SDS-a, po dva iz PDP-a, SDA i NDS-a, po jednog iz SDP-a BiH, DP-a i radikala, te jednog predstavnika ukrajinske manjine budući da kandidat DNS-a Štefan Stahnek sa 210 glasova vodi ispred drugoplasiranog predstavnika romske manjine, Rame Saleševića kojeg je kandidovao SDP BiH i koji zasad ima 194 glasa“, naveo je Škondrić.

Ostali politički subjekti u Prijeodru nisu prešli izborni cenzus od tri odsto.

„Ovo su podaci na bazi izbornog materijala sa svih 124 redovna biračka mjesta i biće upotpunjeni glasovima iz mobilnih timova, glasačkih mjesta za glasanje na nepotvrđenim listićima i glasanje u odsustvu, kao i glasovima koji dođu putem pošte“, dodao je Škondrić.

On je pojasnio da se sadašnji rezultati unekoliko razlikuju od rezultata predstavljenih na konferenciji za novinare GIK-a Prijedor održanoj dan nakon izbora, budući da je utvrđeno da su sa 41 biračkog mjesta rezultati bili uneseni samo djelimično.

„Zbog toga smo ponovili unos rezultata sa tih biračkih mjesta i dobili smo ove rezultate“, zaključio je Škondrić.

Škondrić je kazao da GIK razmatra pritužbe koje je zaprimio u toku izbornog dana i noći.

„Svih 15-ak prigovora bilo je nepotpuno, te smo zatražili da budu dopunjeni dokazima, što je većina podnosilaca prigovora i učinila u zakonski predviđenom roku od 24 sata. Sada imamo 48 sati za razmatranje osnovanosti prigovora“, naveo je Škondrić.

On je pojasnio da gradske i opštinske izborne komisije nemaju nadležnost da donose odluke o prigovorima niti da izriču sankcije, nego su dužne da osnovane prigovore proslijede Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

U Prijedoru je u nedjelju na birališta izašlo 39.575 glasača ili 49,12 odsto od ukupnog biračkog tijela koje broji 85.578 građana. Za njihovo povjerenje borila su se 24 politička subjekta.

Na lokalnim izborima 2008. godine kandidat DNS-a Marko Pavić osvaja 17.614 glasova, kandidat SNSD-a Aleksandar Kesić 7.556, kandidat Saveza Stranke za BiH i Stranke demokratske akcije Muharem Murselović 6.554 glasa, a kandidat SDS-a Radenko Stijepić 4.802 glasa.

U trci za mjesto načelčnika opštine te godine bili su i Partija demokratskog progresa, čiji kandidat Slavko Antonić dobija 793 glasa, kao i Naša stranka, čiji kandidat Mladen Grahovac dobija 307 glasova.

U lokalnom parlamentu 2008. godine osam mandata osvojio je DNS, sedam SNSD, četiri SDS, tri Savez SDA – Stranka za BiH, a po dva mandata PDP, SDP BiH, SRS i Nova građanska inicijativa. Jednog predstavnika imala je romska nacionalna manjina kojeg je kandidovao SDP-a BiH.
SRNA

Comments are closed.