Izgradnja kuće porodici Stanić

Porodica Stanić iz izbjegličkog naselja Orlovci u Prijedoru zahvaljujući podršci Visoke medicinske škole dočekala je da izlije ploču na prvom spratu svoje nove kuće.

Akciju izgradnje kuće ovoj porodici pokrenuli su profesori Visoke medicinske škole na inicijativu direktora te visokoškolske ustanove Radenka Stjepića.

Ranko i Zorica Stanić sa dvoje djece, bakom i Rankovim bratom već godinama žive u maloj ljetnoj kuhinji, a inače su izbjeglice iz Lušci Palanke, kod Sanskog Mosta.

Izgradnju vlastitog krova nad glavom započeli su prije dvije godine, ali to je išlo veoma teško, pošto niko u porodici nije zaposlen.

„Teško preživljavamo, uglavnom se mučimo jer pokušavam da nadničeći za dnevnice prehranim porodicu“, govori domaćin Ranko Stanić, koji je zahvalan na pokrenutoj akciji.

On kaže da mu je za saljevanje prve ploče bilo potrebno oko 5.000 maraka.

„Da nije bilo humanosti profesora i direktora ove škole teško da bih ikada sakupio novac da mi bar prizemlje objekta ne kisne. Oni su od svojih plata prikupili najveći dio sredstava kako bi mi pomogli da nastavim s gradnjom kuće, koja je za moju porodicu i mene veliki san“, ističe Stanić.

Zorica Stanić priča da su se ranije svi u porodici bavili poljoprivredom i živjeli od toga, ali su po dolasku u Prijedor ostali bez izvora primanja.

„Sada se situacija promijenila, jer u Prijedoru nemamo ni zemlje koju bismo mogli obrađivati. Najgore mi je što su mi djeca izložena nehumanim uslovima u kojima trenutno živimo. Nas šestoro iz porodice živimo u dva sobička ljetne kuhinje, koja smo osposobili za stanovanje. To smo izgradili nakon izbjeglištva iz Lušci Palanke“, kaže Stanićeva.

Sretna je, navodi, što je neko prepoznao njihovu muku i pomogao im da nastave izgradnju novog krova nad glavom.

Direktor Stjepić kaže da je krajnja namjera zaposlenih u ovoj ustanovi bila da bar malo uljepšaju život porodici koja je tokom rata ostala bez svoje imovine.

„Svi zaposleni odrekli su se dijela svojih primanja kako bi pomogli Stanićima i vratila im vjeru u život i bolje dane. Ako smo bar nakratko ovim činom vratili osmijeh na njihova lica, onda smo uspjeli u ovoj akciji solidarnosti s onima koji teško žive“, ističe Stjepić.

Nada se da će i drugi ljudi u Prijedoru pomoći da Stanići dobiju svoju kuću.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.