„Izraeli investment grupa“ predstavila plan oživljavanja „LJubije“

rzrljubija

Predstavnik „Izraeli investment grupe“ i direktor balkanskog ogranka ove kompanije Jevgenij Zotov predstavio je danas u Prijedoru plan za oživljavanje proizvodnje u Rudnicima željezne rude /RŽR/ „Ljubija“.

Zotov je o programu razvoja i ulaganja u RŽR govorio učesnicima Durgog foruma rudarstva i geologije koji je održan u Prijedoru, iako ovo učešće nije bilo predviđeno zvaničnim programom foruma.

Zotov je nakon svoje prezentacije rekao novinarima u Prijedoru da je ponuda njegove kompanije za kupovinu državnog kapitala u RŽR-u „Ljubija“ 53 miliona maraka uz 60 miliona maraka investicija i zapošljavanje 300 radnika.

„Osim toga, mi vidimo mogućnost razvoja drugih resursa kao što su rudnik gline i uglja što je u vlasništvu RŽR-a, gdje će biti još novih radnih mjesta i prilike za stručnjake regije Prijedor“, rekao je Zotov i dodao da su u planu u nove tehnologije i proizvodnja peleta kao mogućnost za nova tržišta.

Govoreći o odnosu sa „ArselorMitalom“ u zajedničkom preduzeću „ArselorMital Prijedor“ u slučaju da Narodna skupština Republike Srpske podrži projekat izraelske firme, on je naveo da ima “nekoliko varijanti rješavanja pitanja saradnnje sa `ArselorMitalom` na principu međunarodnog ulaganja“.

„`Izraeli investment grupa` je investitorska kuća u kojoj sam ja jedan od akcionara i direktor. Naša ponuda Vladi ide kao konzorcijum sa ruskim partnerima koji imaju 20 velikih preduzeća u Rusiji i 60 hiljada zaposlenih ljudi“, naveo je Zotov.

Odgovarajući na pitanje kome planiraju prodavati željeznu rudu, Zotov je rekao da su imali preliminarne razgovore sa željezarom u Smederevu i sa potencijalnim partnerima u Mađarskoj.

Direktor RŽR „Ljubija“ Stanko Vujković rekao je da bi na centralnim rudištima kompletan tehnološki proces mogao biti spreman za proizvodnju željezne rude u roku od šest mjeseci.

„Pruga ima svog vlasnika i on je dužan da renovira svoj objekat, osnovno sredstvo“, rekao je Vujković odgovarajući na pitanje na koji način bi se ruda prevozila s obzirom da pruga nije u upotrebi dugi niz godina.

Predsjednik Sindikalne organizacije „Arselor Mital Prijedora“ Milanko Stojnić rekao je da je većinski vlasnik „ArselorMital“ odradio svoje provjere izraleskog investitora, da ih ne smatra ozbiljnim partnerom, da ne planira sa njima saradnju i da im neće dati eksploatacion prava iz osnivačkog ugovora.

„Čak će preispitati svoj ostanak ovdje, a to je ono čega samo se pribojavali – da ne ode sve na doboš. Jeste ponuda `ArselorMitala` manje novca, ali je realna u odnosu na stanje na svjetskom tržištu“, dodao je Stojnić.

Drugi rudarsko-geološki forum održan je u protekla tri dana u Prijedoru u organizaciji Rudarskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i Saveza inženjera rudara i geologa Republike Srpske, a okupio je oko stotinu učesnika iz Republike Srpske, Federacije BiH i Srbije.

Autor: SRNA

Comments are closed.