Izumio zaštitu od provala

Dragan StuparSistem elektronskog zaključavanja vrata i zaštita od provale koji je osmislio sedamnaestogodišnji Prijedorčanin Dragan Stupar trenutno u svijetu mladih inovatora važi za jedan od najboljih izuma. Kako znalci tvrde, ovaj sistem će u budućnosti svima onima koji odluče da ga primijene u zaštiti svojih dobara umnogome da olakša život, a da je izum zaista vrijedan pažnje, pokazuje više nagrada i priznanja koje je Dragan na sajmovima inovatora u zemlji i regionu upravo za njega dobio. „Na nedavno završenom Sajmu mladih inovatora ‘INOA mladih’ u Zagrebu najveće priznanje dobio je moj sistem za elektronsko zaključavanje vrata i zaštitu od provale i to zlatnu plaketu i medalju“, kazao je Dragan.

On je dodao da ovo nije njegov jedini izum i da je upravo u Zagrebu predstavio još pet izuma od kojih su dva nagrađena srebrnim, a dva bronzanim medaljama.

„Inače, na sajmu sam učestvovao sa sekcijom inovatora Elektrotehničke škole iz Prijedora koju pohađam i ono što bi svakako volio da napomenem je da je škola na sajmu dobila priznanje kao najbolja srednja škola gost“, rekao je mladi inovator.

Kao i većina inovatora, mladi izumitelj kaže da ideje dobija kada se pojavi neki problem.

„Ne znam šta da kažem o idejama. Ma, ideje kao ideje, dođu iz glave kada imate neki problem, a ako ih ne iskoristiš, one prođu, a svi znamo da su najbolje one koje iskoristimo da napravimo nešto. Eto, ja još imam sreću da svoje na vrijeme zabilježim i iskoristim“, kazao je Dragan.

Trenutno, kako kaže, ne radi na novim inovacijama već se trudi da u što boljem svjetlu predstavi svoje izume.

„S obzirom da sam upravo završio treći razred, ljeto ću da provedem odmarajući, a ko zna možda se rodi i neka nova ideja, a već od Nove godine počeću s laganim pripremama za prijemni za fakultet elektrotehnike“, rekao je Dragan.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.