Izviđači pletu prsten prijateljstva -FOTO

jednostavno izvidjastvo-galerija sa kozare 1Zvukom budilnika i gimnastikom započinje dan za sedamdesetak izviđača i planinara, učesnika zimskog kampa „Jednostavno izviđaštvo“, koji je u ponedjeljak otvoren na ovoj planini.

Otarješina prijedorskog Odreda izviđača „Doktor Mladen Stojanović“ Ernest Badnjević je istakao da se druženje sa ovakvih skupova dugo pamti, ali da se mora voditi računa o disciplini.

– Poslije buđenja i razgibavanja započinje radni dan u kampu. Potom slijede aktivnosti u cilju učenja preživljavanja u prirodi i različite igre, a izviđači izrađuju i prsten i narukvice prijateljstva – rekao je Badnjević.

jednostavno izvidjastvo-galerija sa kozare 2On je pojasnio da je ovaj kamp drugi dio projekta „Jednostavno izviđaštvo“ koji je prošlog ljeta organizovan na Boračkom jezeru koji je okupio 143 izviđača i planinki iz Prijedora, Prnjavora, Prijepolja, Bajine Bašte i Zenice.

– Cilj kampova je promocija timskog rada, volonterizma i tolerancije, a namjera zeničkih i prijedorskih izviđača je da privuku 500 novih mladih izviđača od 12 do 20 godina, te da se takav kamp održava svakog ljeta i zime – kazao je Badnjević dodajući da je Prijedor poznat po tome što je uvijek otvarao vrata ljudima dobre volje, pogotovo mladima i ljubiteljima prirode.

Prijedorski izviđač Saša Bašić, koji je ljetos na Boračkom jezeru proglašen za najboljeg vodnika, kaže da je deviza ovakvih skupova „druženje, prijateljstvo i ljubav nasuprot podjelama“.

– Stečeno znanje, igre, pjesme, logorovanje ostavili su neizbrisive uspomene, neraskidiva drugarstva i vječna prijateljstva, ali i pokoju ljubav. Potrudiću se da ovo priznanje opravdam i na Kozari i da učvrstim prijateljstva koja sam tada sklopio – priznaje Bašić.

Član Saveza izviđača opštine Zenica Dženana Mujčinović, koja je osam godina u izviđačima, rekla je da su izviđači kao velika porodica.

jednostavno izvidjastvo-galerija sa kozare 3– Izviđači na ovakvim putovanjima doživljavaju jedinstvena druženja. Veze ostaju bez obzira na to koliko vremena se niste vidjeli i koliko daleko jedni od drugih živite – kazala je Mujčinovićeva.

Član Odreda izviđača „Doktor Mladen Stojanović“ Prijedor Šejla Ganić, koja je na Boračkom jezeru ovjenčana titulom prva pčelica kampa, rekla je da se nada da će na Kozari puno naučiti i lijepo se družiti.

– Osjećam da smo ujedinili svoja srca koja kucaju kao jedno veliko, ogromno, iskreno i čisto srce kakvo može imati samo skaut – dodala je pčelica Šejla.

Podrška kampu
– Osim američke ambasade u BiH, kamp na Mrakovici podržali su grad Prijedor, te prijedorski Centar za socijalni rad, Turistička organizacija i preduzeće „Prijedorputevi“ – rekao je Badnjević.

Zimski kamp „Jednostavno izviđaštvo“ na Kozari trajaće do 19. januara. Njime će biti završen projekat „Jednostavno izviđaštvo“ koji sa 40.000 američkih dolara finansira ambasada SAD u BiH.
Tekst – Glas Srpske
Foto – Odred izviđača Dr Mladen Stojanović Prijedor
jednostavno izvidjastvo-galerija sa kozare 4 jednostavno izvidjastvo-galerija sa kozare 5 jednostavno izvidjastvo-galerija sa kozare 6 jednostavno izvidjastvo-galerija sa kozare 7 jednostavno izvidjastvo-galerija sa kozare 8 jednostavno izvidjastvo-galerija sa kozare 9 jednostavno izvidjastvo-galerija sa kozare 10 jednostavno izvidjastvo-galerija sa kozare 11 jednostavno izvidjastvo-galerija sa kozare 12

Comments are closed.