Izviđači: Zimski kamp na Kozari od 14. do 19. januara

srna-izvidjaci-najava 1Zimski kamp „Jednostavno izviđaštvo“ na Kozari će od 14. do 19. januara okupiti po 30 izviđača iz Prijedora i Zenice, najavljeno je iz Odreda izviđača „Doktor Mladen Stojanović“ Prijedor.

Biće to drugi dio projekta „Jednostavno izviđaštvo“ kojeg sa 40.000 američkih dolara finansira ambasada SAD u BiH.

Marko Čađo iz Odreda izviđača „“Doktor Mladen Stojanović“ Prijedor rekao je da će izviđači biti smješteni u zgradi Nacionalnog parka „Kozara“ koja se nalazi na Mrakovici, na pola puta između motela „Bijele vode“ i skijaških staza.

„Družićemo se i usavršavati izviđačke vještine. Radićemo osnovne izviđačke discipline, korištenje alata i kanapa, planinarenje, preživljavanje u prirodi, a u večernjim satima ćemo imati kulturno- zabavni program“, rekao je Čađo Srni.

Učesnike kampa čeka niz sadržaja o temama živjeti s prirodom, prsten prijateljstva, plamen prijateljstva, pomagati drugima i slično.

srna-izvidjaci-najava 2„Cilj je da nastavimo to druženje, socijalizaciju i razmjenu iskusatva što smo ljetos započeli na Boračkom jezeru“, poručio je Čađo.

U prvom dijelu projekta „Jednostavno izviđaštvo“ u avgustu prošle godine na Boračkom jezeru organizovan je ljetni kamp koji je trajao deset dana i koji je okupio 143 izviđača i planinki iz Prijedora, Prnjavora, Prijepolja, Bajine Bašte i Zenice.

„Iskustvo sa Boračkog jezera je jednom riječju savršenstvo. Savršena akcija, nevjerovatan projekat, drago nam je da je uspjelo da se takvo šta organizuje i nadamo se da će se to nastaviti i u narednim godinama, i to u što većem broju. Pogodan je prostor, zenički izviđači su jako prijatni i gostoprimljivi i bili su nam dobri domaćini“, dodao je Čađo.

Dvije vrijedne titule osvojili su tada prijedorski izviđači: Saša Bašić proglašen je za najboljeg vodnika, a Šejla Ganić za prvu pčelicu kampa.

Cilj kampova je promocija timskog rada, aktivnosti u prirodi, volonterizma i tolernacije, a namjera zeničkih i prijedorskih izviđača je da privuku 500 novih mladih izviđača od 12 do 20 godina, te da se takav kamp održava i ljeti i zimi svake godine.

Domaćin i organizator kampa u Zenici bio je Savez izviđača opštine Zenica, a na Kozari će to biti Odred izviđača „Doktor Mladen Stojanović“ Prijedor.

Otvaranje interetničkog zimskog kampa „Jednostavno izviđaštvo“ najavljeno je za ponedjeljak, 14. januara, u 13.00 časova na Mrakovici.
SRNA

Comments are closed.