Izvoz koče veterinarske kontrole

Nakon trogodišnjeg rada i zaživljavanja proizvodnje, prijedorski „Impro“ dostigao je dnevnu proizvodnju od deset tona gotovih proizvoda.

Siniša Sukara, direktor ovog preduzeća, koje djeluje u sastavu banjolučke kompanije „Orion3“ kaže da se u pogonima njihove mesne industrije danas proizvode skoro sve vrste polutrajnih, trajnih i dimljenih mesnih proizvoda.

– S našom robom trenutno pokrivamo tržište BiH. U toku su pregovori s kupcima iz Srbije, gdje ćemo uskoro plasirati svoje proizvode – kaže Sukara dodajući da ovo preduzeće ima zainteresovane kupce i u Hrvatskoj i Sloveniji.

Međutim, na ta tržišta malo je teže doći, zbog veterinarskih kontrola pogona preduzeća, na koje se mora čekati i po nekoliko mjeseci.

– Nadamo se da ćemo biti prisutni i u tim državama, jer narudžbi imamo, samo je potrebno ispoštovati tu njihovu proceduru – kaže Sukara negodujući zbog toga što se na domaće tržište plasiraju proizvodi raznih proizvođača iz inostranstva bez velikih uslova.

Sukara navodi primjer proizvođača iz Makedonije, koji su, kako on kaže, poplavili bh. tržište svojim suvomesnim proizvodima i to pod oznakom da se radi o potpunoj domaćoj proizvodnji.

– Ti proizvođači nabavljaju meso iz Argentine i Brazila, a deklarišu ga kao domaću proizvodnju, mada je poznato da u Makedoniji skoro da i nema registrovane farme iz koje bi se mogli snabdijevati – tvrdi Sukara dodajući da prijedorski „Impro“ 90 odsto potrebnog mesa za proizvodnju nabavlja s domaćeg terena.

– Imamo sklopljene ugovore s velikim brojem farmera, najviše s područja Gradiške, Topole, Laktaša, ali i prijedorskog regiona. Nastojimo, koliko možemo, da ispoštujemo i svoje obaveze prema njima, mada je to vrlo teško, jer i naše preduzeće potražuje velika dugovanja od trgovaca koji robu ne plaćaju odmah po preuzimanju – pojašnjava Sukara dodajući da je „Impro“ prošle godine ostvario prihod od 11 miliona KM.

U preduzeću je trenutno zaposleno 111 radnika.

 

Sukara: obuka za mesare

Nakon 20 godina u Prijedoru su se ponovo počeli obrazovati kadrovi za zanimanje mesara. Inicijativu je pokrenuo „Impro“, u saradnji s lokalnom zajednicom. U pogonima preduzeća praktičnu nastavu pohađa 12 srednjoškolaca, a najvažnije je to što će oni nakon školovanja dobiti posao.

Fokus

Comments are closed.