Jajima prepelice hrani porodicu – FOTO

mladen goronjic-prepelice 3Mladi Prijedorčanin Mladen Goronjić (34) na porodičnom imanju u Gornjim Orlovcima ima oko 400 prepelica i jedan je od najvećih uzgajivača ove ptičije vrste u prijedorskoj regiji.

Goronjić priznaje da je svemu presudila njegova velika ljubav prema životinjama, koja je počela još u djetinjstvu. Najprije je, kaže, počeo da brine o psima, zatim zečevima i ukrasnim kokama i fazanima, a sada na imanju ima više od hiljadu raznih životinja.

mladen goronjic-prepelice 2Od svake vrste životinja o kojima brine Mladen kaže da ima koristi, ali kućni buyet najbolje popunjava prodajom prepeličjih jaja, što je jedini izvor prihoda njegove četvoročlane porodice.

– Japanske prepelice uzgajam od 1996. godine. Nabavio sam ih iz Novog Sada, ali jaja ne plasiram po marketima već imam stalne mušterije, tako da sve proizvode prodam. Prepelica dnevno nosi po jedno jaje, a njegova cijena je 0,30 KM. Cijena nije visoka s obzirom na to da su prepeličja jaja pravi energetski „biser“ za naš organizam, pa ih treba redovno konzumirati, jer jačaju imunitet – kaže ovaj Prijedorčanin.

mladen goronjic-prepelice 1Dodao je da jaja prepelice blagotvorno utiču na ljudski organizam, naročito na krvotok, srce, jetru i bubrege. Uspješno pomažu u liječenju migrene, bronhijalne astme, malokrvnosti, povišenog krvnog pritiska, nervne napetosti, bolesti srca, masnoće u krvi, poremećaja u varenju.

– Za malokrvne osobe stručnjaci preporučuju unošenje namirnica bogatih gvožđem. Najviše gvožđa u mesu koje čovjek konzumira ima u mladoj junetini. Poređenja radi, jedno jaje japanske prepelice, koje u prosjeku ima 12-13 grama, sadrži više gvožđa nego kilogram i po junetine – kaže Mladen.

Jaja japanske prepelice, u odnosu na kokošija, sadrže pet puta više fosfora, sedam puta više gvožđa, deset puta više vitamina Be kompleksa. Sadrže, pored ostalog, i vitamine A, E, C, minerale, kalijum i vrlo važne enzime koji usporavaju starenje ćelija i organizma u cjelini.

mladen goronjic-prepelice 4On je dodao i da su jaja i meso japanskih prepelica vrlo korisni za djecu u razvoju, regeneraciju organizma, dijetalce i rekonvalescente. U razvijenim zemljama prepeličja jaja se koriste za spravljanje kozmetičkih preparata.

Goronjić dodaje da ne postoji posebna receptura za njihovu pripremu.

– Jaja se piju jednom dnevno i to ujutro, 30-60 minuta prije doručka. Prva tri dana se uzimaju po tri jaja, a kasnije po četiri ili pet komada i to sirova jer tako daju pun efekat u liječenju – rekao je Goronjić.

mladen goronjic-prepelice 5Od koka do terijera
Prepelice ne traže poseban tretman, već uobičajenu hranu, vodu i optimalnu temperaturu.

– Pored prepelica, imam četiri-pet vrsta ukrasnih patkica, labudova, gusaka, isto toliko vrsta ukrasnih fazana, paunova, više vrsta patuljastih koka, grlice, vijetnamske patuljaste svinje, a imam i odgajivačnicu pasa rase američki stafordski terijer koje uzgajam već 13 godina – priča Goronjić.
Tekst – Glas Srpske
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.