Javna rasprava: Zlostavljanja radnika ima i u javnom, a ne samo u realnom sektoru

Ne postoji jedinstvena baza podataka o broju radnika koji na radnom mjestu trpe zlostavljanje, ali je činjenica da zlostavljanja ima i da ga ima i u javnom jednako kao i u realnom sektoru, rekla je pomoćnica ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Mira Vasić.

„U pripremi novog zakona imali smo vrlo malo materije. Bile su samo dvije presude, jedna u Trebinju i jedna u Banjaluci, i obje su bile u korist zlostavljanog radnika“, rekla je Vasićeva novinarima u Prijedoru gdje je danas održana javna rasprava o Nacrtu zakona o sprečavanju zlostavljanja na radu.

Ona je naglasila da je riječ o novom zakonu koji do sada nije bio u zakonodavstvu Republike Srpske nego je meterija koju obraćuje samo djelimično bila regulisana Zakonom o radu iz 2007. godine u pogledu diskriminacije i mobinga.

„Ovaj zakon definiše radnje koje predstavljaju zlostavljanje, te propisuje načine zaštite radnika. Do sada su se radnici mogli obraćati samo sudu, a sada su propisana četiri postupka u zaštiti radnika: zahtjev poslodavcu, inspekcija, Agencija za mirno rješavanje radnih sporova i sud, gdje nijedan postupak ne isključuje nijedan drugi“, kazala je Vasić.

Ona je dodala da su propisane novčane kazne za poslodavca od hiljadu do devet hiljada maraka ako ne upozna radnika sa ovim zakonom, ako ne postupi po zahtjevu radnika i ako ne odredi miritelja za mirno rješavanje spora, a za odgovorno lice u pravnom licu od 300 do 1.800 KM.

„Na dosadašnjim javnim raspravama čuli smo brojne prijedloge, sugestije i primjedbe, a najviše da se detaljno uredi i razgraniči svaka pojedinačna radnja u okvirima psihičkog, fizičkog, moralnog i seksualnog zlostavljanja i postupci kome se i kada zlostavljano lice može obratiti“, navela je Vasić.

Direktor Agencije za mirno rješavanje radnih sporova Republike Srpske Borislav Radić naglasio je novinu u ovom zakonu, a to je da žrtva zlostavljanja može biti svako.

„Nisu samo poslodavci u poziciji potencijalnih zlostavljača, nego svi, jer zlostavljanje može biti i horizontalno i vertikalno“, kazao je Radić.

On je istakao da se ovim zakonom upotpunjuju i nadograđuju odredbe Zakona o radu iz 2007. godine kojima nije bilo moguće ostvariti potpunu zaštitu.

„Ovaj zakon to otklanja i radnik odmah može tražiti da se zlostavljač otkloni iz radne sredine i može putem kontrolnih organa odnosno inspekcije rada i upravne inspekcije sankcionsati odgovorne“, dodao je Radić.

Prije Prijedora, javne rasprave o Nacrtu zakona o sprečavanju zlostavljanja na radu Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske organizovalo je u Bijeljini, Istočnom Sarajevu, Trebinju i Doboju.
SRNA

Comments are closed.