Javni WC na Kozari izvor zaraze

Javni WC, koji se nalazi nedaleko od spomenika u sklopu Nacionalnog parka „Kozara“, već duže vrijeme nije u funkciji, te je, prema riječima zaprepaštenih turista, zatrpan fekalijama i predstavlja izvor zaraze za one koji pokušaju da ga koriste.
Šokirani posjetilac ovog turističkog dragulja RS, koji bi u svoju ponudu sa zadovoljstvom uvrstile sve razvijene zemlje, poslao nam je fotografije načinjene tokom prvomajskih praznika, na kojima se vidi da spomenuti objekat više podsjeća na ruglo nego na mjesto gdje posjetioci mogu da izvrše fiziološke potrebe.
„Ko pokuša da se posluži tim objektom, može samo da se zarazi. Kada sam vidio užasan prizor, odmah sam pomislio na goste iz inostranstva, koji će o ovom, ja bih ga nazvao skandalom, sa gađenjem da pričaju kada odu u svoju zemlju“, naveo je naš čitalac.
Nedopustivo je, dodaje on, da turisti odlaze zgroženi sa planine koja obiluje prirodnim i kulturnoistorijskim vrijednostima, po kojima je postala čuvena širom bivše Jugoslavije, ali i šire.
Inače, za Nacionalni park „Kozara“, te za Sutjesku, iz budžeta RS za prošlu godinu izdvojen je ukupno 1,1 milion KM. Ulaz u NP „Kozara“ naplaćuje se dvije marke za odrasle te jednu KM za mališane, a prošle godine posjetilo ga je 68.000 turista. Ni toliko novca, očigledno, nije bilo dovoljno kako bi posjetiocima bio obezbijeđen pristojan javni toalet.
„Problem treba riješiti. Evo, odmah ću zvati Upravu Nacionalnog parka i reagovati na taj incident, za koji ranije nisam znala“, obećala nam je Amira Ganić, direktor Turističke organizacije opštine Prijedor.
I u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, koje vrši nadzor nad primjenom odredaba Zakona o nacionalnim parkovima, i propisa donesenih na osnovu tog zakona, kažu da ne znaju ništa o ovom incidentu.
„Hitno ćemo od Uprave Nacionalnog parka ‘Kozara’ tražiti da sve objekte koji se nalaze u sklopu ovog parka održavaju u skladu sa zakonom“, naveli su u resornom ministarstvu.
Sa druge strane, Dragan Romčević, direktor Nacionalnog parka „Kozara“, priznaje da sporni WC nije u funkciji.
„Mi smo zato za 1. maj angažovali četiri pokretna WC-a. Osim toga, ljudi koji nas posjećuju koriste toalete u ugostiteljskim objektima. Ovdje se problem u vezi sa javnim WC-ima ogleda u tome što u njima zimi mrzne voda, a poznato je koliko su kod nas niske temperature. Inače, prije 20 godina imali smo dva javna WC-a, ali, da bi oni radili, potrebna su i najmanje dva zaposlena“, kaže Romčević.
Nezavisne novine

Comments are closed.