Jedan stomatolog za 18.000 građana

Prijedorska Stomatološka služba u sklopu Doma zdravlja bori se sa nedovoljnim brojem stomatoloških ambulanti, a velikim brojem pacijenata.
Prema riječima Ljubana Jankovića, načelnika Stomatologije, jedan stomatolog je zadužen da vodi računa o zdravlju zuba za čak 18.000 pacijenata.
„Takvi su propisi resornog ministarstva, ali je više nego jasno da jedan stomatolog ne može da brine o zdravlju tako velikog broja pacijenata, što je njegov zakonski normativ. U Prijedoru djeluju tri stomatološka ambulante, dvije u Stomatološkoj službi na Urijama, Opšta stomatologija i oralna hirurgija i jedna u Domu zdravlja“, naveo je Janković.
Prema njegovim riječima, kada je u pitanju dječja služba normativ koji se poštuje je 3.500 mališana koje opslužuje jedan stomatolog.
„Trenutno su u funkciji u tri stomatološke ambulante koje rade u osnovnim školama. Nadamo se da ćemo uspjeti da organizujemo i četvrtu ambulantu za djecu i to u školi u naselju Pećani“, kazao je Janković.
Dodao je da su stomatološke ambulatne otvorene i u udaljenim prijedorskim naseljima Kozarac, Ljubija i Omarska, u kojima pacijenti sa tih područja mogu da dobiju kompletnu stomatološku uslugu.
U prijedorskoj Stomatološkoj službi smatraju da bi Stomatologija bila rasterećena velikog broja pacijenata da je Fond zdravstvenog osiguranja RS raspisao javni poziv i ponudio ugovor o stomaloškim uslugama privatnim stomatološkim ordinacijama.
„Takvi ugovori su potpisivani prije dvije godine, a sve je funkcionisalo do kraja marta prošle godine. Ugovore sa Fondom zdravstva, prema mojim informacijama, je potpisalo oko 18 privatnih ordinacija u Srpskoj. Poslije toga je prekinuta svaka komunikacija između Fonda i privatnih stomatologa. Sigurno je da je takva vrsta privatne prakse pogodovala pacijentima koji su uz plaćanje određene participacije kao i u državnim zdravstvenim ustanovama mogli da dobiju potpunu stomatološku uslugu i u privatnim ordinacijama“, objasnio je Janković.
Aleksandar Miljuš, šef prijedorske kancelarije Fonda zdravstvenog osiguranja RS, ističe da što se tiče usluga iz oblasti stomatologije u ugovorima za prošlu i ovu godinu stomatološke usluge su se oslanjale na 10 odsto planiranih sredstva koje je za te usluge sa Fondom zdravstvenog osiguranja potpisao Dom zdravlja u Prijedoru.
„Ti ugovori su uglavnom bazirani na prevenciji i stomatološkim uslugama koje su pružane djeci do 15 godina starosti, ali i iz oblasti ortodoncije i oralne hirurgije za svo stanovništvo. Privatne stomatološke ordinacije koje su sa Fondom zdravstvenog osiguranja potpisale pojedinačne ugovore prije dvije godine, koliko je meni poznato, nisu bile zadovoljne sa njihovom realizacijom. Zato smo se prošle i ove godine bazirali da valjane ugovore o pružanju stomatoloških usluga potpišemo sa Domom zdravlja u Prijedoru“, kazao je Miljuš.
On je dodao da u Fondu zdravstvenog osiguranja razmišljaju da bi već naredne godine moglo da bude pokrenuto potpisivanje ugovora između Fonda i privatnih stomatoloških ordinacija ukoliko bude pronađeno zajedničko rješenje i za tako nešto budu obezbijeđena neophodna sredstva.
Nezavisne novine