Jedna osoba preminula, još tri zaražene osobe

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković saopštio je danas da je juče preminula Prijedorčanka (65) iz naselja Čirkin Polje koja se liječila na Klinici za infektologiju u Banjaluci.

On je izjavio da su u Prijedoru tri nove osobe zaražene korona virusom.

„Jedna je medicinska sestra koja živi u Prijedoru, a radi na UKC u Banjaluci, zatim djevojka povezana sa klasterom oboljelih iz Oštre Luke, odnosno ćerka vozača Hitne pomoći u Oštroj Luci koji je takođe zaražen, i treći je medicinski tehničar iz Doma zdravlja Oštra Luka“, rekao je Đaković na pres konfereciji koja je danas održana u Prijedoru.

On je objasnio da sada grad Prijedor ima osmoro zaraženih i upozorio na stanje u opštini Oštra Luka sa čijim su klasterom povezana tri poslednja zaražena Prijedorčanina.

„Možemo definitivno konstatovati da u Republici Srpskoj imamo jedno novo žarište, to je područje opštine Oštra Luka odakle dolazi više zaraženih osoba, a evo i nekoliko poslednjih zaraženih osoba u Prijedoru je povezano sa tim klasterom“, naglasio je Đaković.

On je rekao da je u Oštroj Luci zabilježen još jedan novi slučaj zaraze.

„To je onaj stariji čovjek koji je bio kod nas u kovid bolnici i što je zbog težih manifestacija prebačen u Infektivnu kliniku u Banjaluci, ali nažalost tada mu je tek rađen test i juče je pokazao da je i on zaražen korona virusom“, naveo je Đaković.

Trenutno u Oštroj Luci ima devet zaraženih osoba, od kojih osam živi na području ove male opštine.

„Svi kontakti novozaraženih su u izolaciji i idu na testiranje, ostali testirani, a čini mi se da ih je bilo 28 u Oštroj Luci i Prijedoru, su negativni na korona virus. Želim da se osvrnem na ovu pojavu prenosa virusa u poslednje vrijeme. Koliko god smo mi uspješno branili grad Prijedor, očigledno smo u Oštroj Luci imali pojavu ljudi koji nisu poštovali naloge štabova. Osoba koja se bavila zemljoradnjom, odnosno frezanjem zemlje za većinu stanovnika u Oštroj Luci povezan je porodično sa osobom koja je radila na benzinskoj pumpi i njihovom vezom je došlo do širenja korona virus kako u Oštroj Luci tako i u gradu Prijedoru“, izjavio je on.

Đaković je upozorio stanovništvo grada Prijedora na obavezno pridržavanje propisanih mjera.

„Prije svega da se bolje pridržavaju mjera koje je Štab do sada definisao, mislim prije svega na nošenje maske, rukavica i fizičku distancu od najmanje dva metra sa svim osobama koje nisu članovi njihove uže porodice. Zbog ove pojave prijeti i dalji prenos virusa i u gradu Prijedoru i ja naše građane upozoravam da poštuju mjere koje su do sada naložene, poštuju mjere za vikend i da se ne okupljaju u većim grupama. Ponovo naglašavam da nosilac virusa možda nema nikakve sipmtome“, poručio je Đaković.

On je dodao da je šest osoba juče prekršilo zabranu kretanja i naveo da je snabdjevenost tržišta robom dobra.

„U zdravstvenom nadzoru je 95 osoba, od čega je 63 u kućnoj izolaciji i 32 u karantinu, a 1.233 osobe su izašle iz zdravstvenog nadzora“, izjavio je Đaković.

On je poručio da se i dalje vrši dezinfekcija u Prijedoru, te da Grad Prijedor pomaže da se dezinfikuje i Oštra Luka.

Izvor: PrijedorGrad.org

Comments are closed.