„Jednostavno izviđaštvo“: Izviđači u obilasku znamenitosti grada na Sani

srna-izvidjaci u posjeti prijedoru 1Učesnici zimskog kampa na Kozari „Jednostavno izviđaštvo“ posjetili su danas spomenik doktora Mladena Stojanovića u centru Prijedora i položili vijence.

Gosti iz Zenice i domaćini iz Prijedora posjetili su Muzej Kozare gdje je upriličeno predavanje o stalnim postavkama ove kuće, a potom i rodnu kuću doktora Mladena Stojanovića, čije ime, kao i mnoge ovdašnje institucije, nosi i prijedorski izviđački odred.

Starješina Odreda izviđača „Doktor Mladen Stojanović“ Prijedor Ernest Badnjević rekao je da realizacija planiranih aktivnosti i ispunjavanja zadataka uglavnom teku po planu, kada su u pitanju igraonice, predavanja i radionice.

„Imamo male izmjene plana uglavnom zbog toga što prva tri dana nije bilo snijega na planini, tako da ćemo sve što smo planirali na snijegu, poput skijanja i sankanja, raditi u naredna dva dana s obzirom da je snijeg tek pao“, naveo je Badnjević.

Prema njegovim riječima, djeca su zadovoljna, već ranije su se upoznala, zbližila, razmijenila brojeve telefona, elektronske adrese i sklopili i virtuelna prijateljstva, te su sve to sada još više učvrstila i produbila.

srna-izvidjaci u posjeti prijedoru 2„Smatramo da smo sve uradili kako treba i da uspješno privodimo kraju i ovaj zimski kamp i nadamo se da ćemo ubuduće imati priliku da nešto slično ponovimo“, dodao je Badnjević.

Predsjednik Saveza izviđača opštine Zenica Edin Šarić rekao je da vrijeme izviđače nije služilo prvih dana, ali da od danas na Kozari imaju fantastičnu zimsku idilu.

„Domaćin je obezbijedio sve uslove da kamp besprijekorno funkcioniše i da sve bude u najboljem redu. Imamo velike izglede da nastavimo slične projekte. U martu američka ambasada otvara novi poziv za grantove, a mi namjeravamo da ovaj projekat još više unaprijedimo i nadogradimo“, najavio je Šarić.

Zimski kamp „Jednostavno izviđaštvo“, koji je na Kozari okupio po 30 izviđača i planinki iz Zenice i Prijedora, otvoren je u ponedjeljak, 14. januara, a trajaće do subote, 19. januara.

U prvom dijelu projekta „Jednostavno izviđaštvo“, koji sa 40.000 dolara finansira američka ambasada u BiH, u avgustu prošle godine na Boračkom jezeru organizovan je ljetni kamp koji je okupio 143 izviđača i planinki iz Prijedora, Prnjavora, Prijepolja, Bajine Bašte i Zenice.

Cilj kampova je promocija timskog rada, aktivnosti u prirodi, volonterizma i tolernacije, a namjera zeničkih i prijedorskih izviđača je da privuku 500 novih mladih izviđača od 12 do 20 godina, te da se takav kamp održava i ljeti i zimi svake godine.

Domaćin i organizator kampa u Zenici bio je Savez izviđača opštine Zenica, a na Kozari Odred izviđača „Doktor Mladen Stojanović“ Prijedor.
SRNA

Comments are closed.