„Jednostavno izviđaštvo“: Završen šestodnevni zimski kamp na Mrakovici

jednostavno izvidjastvo-zavrsen kamp 1Ispraćajem gostiju iz Zenice na Kozari je danas zatvoren interetnički kamp „Jednostavno izviđaštvo“, koji je u organizaciji Odreda izviđača „Doktor Mladen Stojanović“ Prijedor i Saveza izviđača opštine Zenica, te podršku američke ambasade u BiH, u proteklih šest dana bio dom za 72 izviđača iz Prijedora i Zenice.

Starješina Odreda izviđača „Doktor Mladen Stojanović“ Prijedor Ernest Badnjević ocijenio je da je ovaj zimski, jednako kao i protekli ljetni kamp na Boračkom jezeru, u cjelosti uspio.

„Mi smo više nego zadovoljni. Gostima iz Zenice želimo sretan put, kao i da se što prije ponovo vidimo“, rekao je Badnjević Srni nakon zatvaranja kampa.

jednostavno izvidjastvo-zavrsen kamp 2Predsjednik Saveza izviđača opštine Zenica Edin Šarić rekao je da je i druga faza projekta „Jednostavno izviđaštvo“ u potpunosti uspjela i da su na najbolji mogući način realizovane sve planirane aktivnosti.

„Sve čestitke domaćinu koji je u ograničenim smještajnim kapacitetima i u teškim vremenskim uslovima, kada su temperature išle i do 12 stepeni ispod nule, pripremio sve za prijem i boravak izviđača, i to njih 72, umjesto prvobitno predviđenih 50“, kazao je Šarić Srni.

On je najavio da će evaluacija projekta biti okončana u martu, kada će izviđači ponovo američkoj ambasadi aplicirati sličan projekat, obogaćen novim sadržajima.

Cilj kampova je promocija timskog rada, aktivnosti u prirodi, volonterizma i tolerancije, a namjera zeničkih i prijedorskih izviđača je da privuku 500 novih mladih izviđača od 12 do 20 godina, te da se takav kamp održava i ljeti i zimi svake godine kako bi se promovisalo jedinstvo izviđača širom svijeta.

jednostavno izvidjastvo-zavrsen kamp 3Tokom trajanja kampova korištene su brojne i raznovrsne metode, uključujući prezentacije već edukovanih izviđača, vizuelne prezentacije, aktivnosti na otvorenom radi upoznavanja okoline, rasprave u okviru grupe, timske vježbe, igre, pojedinačni i projekti u okviru grupe.

Boraveći u kampovima, učesnicima se omogućava da shvate svoju konstruktivnu ulogu u društvu kao pojedinci koji su samosvjesni i ispunjeni, bilo u lokalnom, regionalnom ili međunarodnom okruženju, da shvate važnost planiranja i procjene izviđačkih aktivnosti, kao i važnost pripreme i organizovanja izviđačkih aktivnosti.

Mladima se omogućava da prihvate novi pristup pripremi, realizaciji i analizi izviđačkih aktivnosti, da usvoje osnovno znanje o modelima i alatima za planiranje, da imaju priliku za rad, razmjenu i zajedničko planiranje bez obzira na polnu, vjersku, geografsku ili bilo koju drugu pripadnost, da grade pozitivan koncept o sebi i da stiču vještine prezentacije i javnog nastupa.

U prvom dijelu projekta „Jednostavno izviđaštvo“, koji sa 40.000 dolara finansira američka ambasada u BiH, u avgustu prošle godine na Boračkom jezeru organizovan je ljetni kamp koji je okupio 143 izviđača i planinki iz Prijedora, Prnjavora, Prijepolja, Bajine Bašte i Zenice.
Tekst – SRNA
Foto – Odred izviđača „Doktor Mladen Stojanović“ Prijedor

Comments are closed.