Još jedan uspjeh Ratka Darde-Okitili se medaljama

Na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi, koja je prije nekoliko dana završena u Turskoj, ekipa mladih matematičara iz BiH postigla je veliki uspjeh, osvojivši zlatnu, srebrnu i bronzanu medalju u više nego jakoj konkurenciji matematičara iz 22 zemlje.
Na ovom prestižnom takmičenju, osim predstavnika jedanaest balkanskih zemalja, učestvovali su i takmičari iz Velike Britanije, Saudijske Arabije, Francuske, Italije i još nekoliko gostujućih zemalja, što još više daje na značaju odličnom rezultatu pojedinaca i osvojenom desetom mjestu u ekipnom poretku.
Kako je potvrdio mr Vladimir Vladičić, vođa tima mladih matematičara i profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta Istočno Sarajevo u Palama, ekipa iz BiH se na ovom međunarodnom takmičenju iz matematike, koje zajedno sa Svjetskom matematičkom olimpijadom smatra kao najznačajnije za učenike srednjih škola, pojavila poslije nekoliko godina pauze i odmah ostvarila izvanredan i rezultat vrijedan pažnje.
– Tim je biran po nacionalnom ključu i iz reda bošnjačkog naroda činili su ga Harun Hindija iz Sarajevo koledža, Hamza Merzić iz Prve bošnjačke gimnazije i Sead Delalić iz Sarajevske gruge gimnazije.
Učenike iz reda srpskog naroda predstavljali su Ratko Darda iz Prijedorske gimnazije i Vladimir Ivković iz Gimnazije u Nevesinju, a iz reda hrvatskog naroda učenik Franjevačke klasične gimnazije iz Visokog, Ivan Bartulović. Kada su u pitanju rezultati, zlatnu medalju osvojio je Harun Hindija, srebrnu Ratko Darda, a bronzanu Hamza Merzić – kaže Vladičić, ne zaboravljajući pomenuti da je u delegaciji kao njegov zamjenik bio i Ali Lafcioglu sa Sarajevo koledža.
Ističe da podatak o osvojenim medaljama govori sve, baš kao što je vrijedno istaći i da su u ekipnom plasmanu iza BiH ostale zemlje koje važe za matematičke velesile, poput Velike Britanije, Saudijske Arabije, Indonezije.
– Od ukupno šest učenika koje smo vodili u Antaliju trojica su osvojila medalje, što za BiH predstavlja najveći uspjeh otkako učenici učestvuju na ovakvim takmičenjima – ističe mr Vladičić.
Za kraj ovog mjeseca najavljuje i državno takmičenje mladih matematičara, na kojem će biti izabran i tim koji će u prvoj polovini jula BiH predstavljati na Svjetskoj matematičkoj olimpijadi u argentinskom gradu Mar del Plata.
– Očekujem i vjerujem da će okosnicu ekipe činiti upravo učenici koji su na sjajan način predstavljali BiH u Turskoj, kao što očekujem da i na toj smotri budu ostvareni dobri rezultati – optimista je mr Vladičić.
On je na kraju posebnu zahvalnost uputio Republičkom pedagoškom zavodu i Vladi RS, koji su, naglasio je, u potpunosti finansirali učešće predstavnika RS u ekipi BiH, te i ovoga puta pokazali odgovoran i odnos pun razumijevanja prema najtalentovanijim mladim matematičarima iz Srpske.
– Ovo posebno ističem zbog nekih netačnih napisa koji su se pojavili u sarajevskoj štampi, a po kojima je cijela ekipa sama finansirala put u Tursku, što nije tačno. Učenicima iz Federacije BiH troškove putovanja snosile su škole koje pohađaju, dok su nama iz RS sredstva obezbijedili Republički pedagoški zavod i Vlada RS – pojasnio je mr Vladičić, izrazivši očekivanje da podrška neće izostati ni po pitanju učešća na Svetskoj matematičkoj olimpijadi u Argentini.
Fokus

Comments are closed.