Kad nema šljiva dobar je i šipak

Na proplancima Kozare šipka ove godine ima u izobilju, a vrijedne domaćice dale su se u berbu jer, kako kažu, šljiva je ove godine podbacila pa će police u špajzu popuniti šipkovom marmeladom.

Grupu berača divljeg šipka proteklog vikenda zatekli smo na Dugim njivama, jednom od najljepših proplanaka Kozare.

– Znamo da ovdje šipka ima u izobilju, zbog toga smo i došli u ovaj dio Kozare. Neko je prije nas već brao, ali ga je ostalo još dosta – priča nam Tanja Matijaš, koja je na Duge njive sa suprugom i djecom stigla iz Orlovaca.

Odavno, kaže, nije pripremala marmeladu od šipka. Ove godine odlučila se jer šljive nisu rodile.

– Nikakav pekmez se ne može porediti sa marmeladom od šipka, jedini problem je što ga je sporo i nezgodno brati – kaže nam.

S njom u grupi zatičemo i njenu kumu Dijanu Kos, koja redovno svake godine pravi marmeladu od šipka.

– Proces pravljenja marmelade je dug. Šipak se mora očistiti, a to je sporo. Potom ide kuvanje, pasiranje, pa opet dokuvavanje. Ali kada se pripremi, ništa mu nije ravno. Osim toga, šipak je zdrav, pun vitamina C, a ovaj domaći mnogo je ljepši od onog industrijskog – objašnjava nam ova domaćica koja je uspjela da ubere šest kilograma, što je dovoljno, kako veli, za šest-sedam tegli.

Simo Matijaš ističe da prilikom berbe crvenih jesenjih plodova uvijek bira grmove sa krupnijim plodovima.

– Kad bereš šipak, teško je proći neogreban. Rukavice tu slabo pomažu. U njima se samo možeš zapetljati. One niže grmove polako oberem bez pomagala, a visoke savijam drvenom kukom – kaže Matijaš i priznaje da u berbu divljeg šipka nije došao baš svojom voljom već ga je natjerala žena.

Rada Stojaković priča nam da u berbu uvijek ide sa društvom jer je tako, kaže, zanimljivije.

– Danas smo nabrali nekoliko kilograma, ali kad završimo, počastićemo se. Moj muž u međuvremenu priprema roštilj pa ćemo tako spojiti ugodno i korisno – kaže Rada dodajući da su se ove godine mnoge domaćice dale u berbu divljeg šipka kako bi napravile što više zimnice.
Glas Srpske

Comments are closed.