Kad ozdravi biće učiteljica

Umjesto da se kao i njeni vršnjaci priprema za apsolventsku ekskurziju, Manuela Jeftenić (23) nastavlja da vodi trogodišnju borbu za život.

Iako je svjesna šta ju je u životu snašlo, ova djevojka zrači velikim optimizmom i vjeruje da će svojim teškim iskustvom učiti ljude da se u životu treba suočiti sa izazovima i nikad se ne predavati. Čak i kada je ustanovljeno da je oboljela od intramedularnog tumora kičmene moždine, pa nakon operacije izgubila funkciju donjih ekstremiteta, Manuela se nije predavala.

– Iako sam tada trčeći došla do ordinacije na pregled da bih

ostala u bolnici, rezultati nakon operacije su bili poražavajući. Nisam uopšte osjećala noge, ali me to nije pokolebalo, pa sam se borila da prohodam – kaže Manuela.

Dvije godine provela je po banjama i rehabilitacionim centrima i uspjela da prohoda uz pomoć pomagala. Tada je uspjela da položi ispite na Učiteljskom studiju Filozofskog fakulteta u Banjoj Luci i iz kolica stigne da upiše treću godinu. Kada je izgledalo da je bolest gotovo pobijedila, ona se u težem obliku ponovo vratila sredinom prošle godine.

– Za samo mjesec dana izgubila sam sve ono što sam postigla u prethodne dvije godine i ponovo se našla na početku. Tumor se vratio i ponovo mi oduzeo obje noge – priča Manuela.

Nova operacija je izvedena lani i nakon dvomjesečne hemoterapije, trenutno je u Prijedoru gdje su je ljekari poslali da bi popravila krvnu sliku i pripremila se da primi još 17 hemoterapija. Iako se nalaze u izuzetno teškoj materijalnoj situaciji, većinu dosadašnjih troškova Manuelinog liječenja snosili su majka Borka i otac Vukašin. Ipak, Manuela se ne predaje. Kaže da kad god može uči, čita knjige i raduje se posjeti svojih prijateljica. Beskrajno je zahvalna svojim kolegama, studentima koji su organizovali humanitarne večeri kako bi obezbijedili novac za njeno liječenje.

– Čvrsto vjerujem da ću jednog dana završiti fakultet, zaposliti se i svoj život posvetiti radu s djecom – kaže Manuela.

ŽIRO-RAČUN
Svi ljudi dobre volje, koji žele da pomognu Manueli, mogu da uplate novac na žiro-račun u Prokredit banci 194-122-05760011-69.

Izvor: Glas Srpske

Comments are closed.