Kad su mogli stranci, moći će i zemljaci

Priča o jedanaestogodišnjem Mihajlu Kukiću iz Prijedora, kome su transplantirani kostna srž i jetra, našla se nedavno na stranicama Humanitarnog mosta zahvaljujući najviše inicijativi Doste Miki Bauer, koja duže od 40 godina živi u Frankfurtu.
Ova nekada neumorna članica Srpskog humanitarnog fonda u gradu na Majni i učesnica u velikom broju akcija našeg lista saznala je za muke svog malog zemljaka i uputila roditelje da pokucaju na vrata našeg lista. Ali, kao i u ranijim sličnim prilikama, Dosta Miki Bauer nije prepustila čitaocima „Vesti“ da prikupe novac za transplantaciju rožnjače oba oka koja košta 5.000 evra, nego se i sama u akciju uključila. Ponovo je pokazala svoje veliko srce i humanost na delu poslavši Mihajlu Kukiću prilog od 500 evra.
– Dok sam čitala u „Vestima“ o malom Mihajlu mnogo sam se isplakala. Koliko me pogodilo to šta je taj dečak do sada preživeo i koliko je operacija imao i koliko je svog detinjstva proveo po bolnicama, toliko me pogodio podatak da je italijanska vlada za njegovo lečenje dala 380.000 evra. To zaista nisam znala. On je za njih stranac, a šta smo učinili mi, njegovi zemljaci, komšije, rodbina, prijatelji? Mi treba da damo mnogo više jer je to naše dete i moramo mu pomoći da se izvuče i pronađe svoju budućnost – rekla je Dosta Miki Bauer, rodom iz Omarske.
Emotivna kakva jeste, i sama sa mnogo zdravstvenih problema, Dosta nam je još poverila:
– Srce me boli i stalno plačem za malim Mihajlom i zato ovoj akciji pristupam od srca i s ljubavlju i osećajem da dajem onome kome pomoć najviše treba.
Ekipa „Vesti“ novac je uručila Mihajlovoj majci Soniji Kukić koja je uz puno zahvalnosti rekla:
– Ovde svi znaju za Dostu. Znaju da je jako humana žena i da je pomogla mnogim ljudima iz ovoga kraja i nikad nije zaboravila na nas koji živimo ovde. Mnogo nam znači njena pomoć i želja da pomogne našem sinu. A mi njoj želimo dobro zdravlje i da u radosti proživi još dosta godina – rekla je Mihajlova majka Sonija Kukić, ganuta što se u akciju uključila i najistaknutiji humanista potekao iz njihovog zavičaja.
Ona je kazala da su sve praznike proveli u kućnoj atmosferi i da im je to prijalo jer je Mihajlo dosadašnje provodio najčešće u bolnici, a za srpsku Novu godinu dobio je 2.000 evra od najdarežljivijeg Božić Bate iz Bad Homburga.
– Mislim da će Mihajlo pamtiti ove praznike po izuzetno prijatnoj porodičnoj atmosferi, okićenoj jelki, paketićima. Sve je to toliko drugačije od ranijih godina kada su mu praznični ambijent bili bolnički zidovi i krevet, a jedino drago lice moje… – kaže Mihajlova majka Sonija i dodaje:
– Šta je Mihajlo sve preživeo u svom kratkom životu, on je pravi heroj koji se svim situacijama prilagođavao. Život ga je na to terao. Mali je i iskreno se nadam da se neće sećati svih ružnih situacija kad odraste.
I Mihajlo nam se pohvalio da je sve dosadašnje januarske praznike proveo vrlo lepo:
– Bio sam malo na Benkovcu na Kozari, pa kod tetke malo se zabavljao u Piskavici. Na pijukanju na Badnje veče bio sam kod svoje kuće i u komšiluku, ali nisam smeo ići kod crkve gde se po tradiciji okupljaju deca pošto su bacali jake petarde. Ali jako sam zadovoljan, igrao sam se sa decom i dobio mnogo poklona. I roditelji su bili posebno raspoloženi što vaša akcija ide dobro – ispričao nam je Mihajlo i pohvalio nam se da je od oca za praznike dobio ručni sat, baš kakav je želeo.

Prikupljeno 3.235 evra
Za Mihajla Kukića, računajući i nedavno stigle i već pomenute 2.000 evra iz Bad Homburga, ali i 50 evra Sarijana Stevića iz Minhena, upravo uručenih 500 evra Doste Miki Bauer, kao sve prethodne priloge o kojima smo pisali, prikupljeno je 3.235 evra.
Ako Prijedorčani poslušaju svoju zemljakinju Dostu Bauer i daju Mihajlu samo delić onog što su mu dali Italijani biće mu spasen vid i moći će da oseti bar neke radosti detinjstva, a roditelji odahnu. Nedostajuća suma od 1.765 evra za njih je još uvek nedostižna.

Prilog iz Roterdama
Predrag Vujić iz Roterdama poslao je na kućnu adresu Kukića prilog od 150 evra. Kada donacija humanog Sarajlije stigne do mališana čija je borba za očuvanje vida započela na našim stranicama, uvećavaju se šanse da se sa finansijskog prenese na medicinski plan i da se Mihailo iz Milana vrati jasnog pogleda i punog srca zahvalnosti svim donatorima.
Vesti

Comments are closed.