Kafu iz zlatne Ginisove džezve pili i u Donjoj Puharskoj

Foto: D. Stojnić

Foto: D. Stojnić

Mještani Donje Puharske, naselja u Prijedoru, oni koji tu stalno borave, ali i oni iz dijaspore, njihovi prijatelji i poznanici sinoć su ispred Omladinskog doma u ovom naselju guštali kafu iz najveće džezve na svijetu, one Vispakove zlatne, koja se nakon 11 godina putovanja zaustavila i u ovom prijedorskom naselju.

Foto: D. Stojnić

Foto: D. Stojnić

Džezva u kojoj je sinoć, mada joj je kapacitet tri puta veći, skuhano preko 200 litara bosanske kafe u Donju Puharsku u Prijedor stigla je na inicijativu brojnih Udruženja iz ovog naselja, a cijelu priču već tradicionalnog zajedničkog druženja sa dijasporom podržao je prema riječima Alme Semanić, sekretara KUD-a “Osman Džafić” i Nansen dijalog centar (NDC) iz Prijedora.

– Uz mjesnu zajednicu ovo druženje organizovala su sva Udruženja koja djeluju ovdje u Donjoj Puharskoj, poput Omladinskog centra ,Fudbalskog kluba “Puharska”, KUD-a “Osman Džafić”, Udruženja žena čije su članice za ovu posebnu priliku napravile svoje čuvene hurmašice i još neke delicije, da se zasladimo uz kafu…A džezva je tu, jer smo htjeli nešto novo i atraktivno u ovom našem tradicionalnom druženju – rekla je Alma Semanić, sekretar KUD-a “Osman Džafić”, koja je sinoć bila i glavni majstor za kuvanje kafe.

Foto: D. Stojnić

Foto: D. Stojnić

I po ocjeni brojnih koji su kafu u slast popili posao uradila s čistom desetkom. Zajedničko druženje uljepšao je i bogat zabavni program u izvedbi članova KUD-a “Osman Džafić” i njihovih prijatelja.

Autor: M.Z. – avaz.ba

Comments are closed.