Kako prezimiti – muči porodicu Savić iz Kozarca

20151204175917_340398

Porodica Milice Savić (16) iz Kozarca, kod Prijedora, nadarene djevojke koja je izdala prvi roman pod nazivom „Lastavica“, i dalje se nalazi u teškoj ezgistencijalnoj situaciji i potrebna im je pomoć.

Nakon smrti oca ovoj djevojci ostali su „rupa na duši“ i briga o nezaposlenoj bolesnoj majci i bratu, a pored svakodnevnih školskih obaveza ovih dana Milica razmišlja o tome kako svojoj maloj porodici da obezbijedi sigurnu i udobniju zimu u kući, koja već godinama prokišnjava.

Prema njenim riječima, trebaju im, za početak, šporet i drva za ogrev.

„Već godinama živimo u kućici koja prokišnjava, koja uz to nema ni poda, a prozori su stari preko 30 godina. Zbog svega toga u unutrašnjosti kuće stvorila se velika količina vlage. Nas troje spavamo u jednoj koliko-toliko uslovnoj prostoriji na starim krevetima. Nije lako učiti, ali i dočekivati zimu u neuslovnom domu. Dok je bilo lijepo vrijeme moglo se nekako pisati i učiti napolju, sada strahujem od dolaska zime“, istakla je Milica.

Iako živi u teškim uslovima, ova djevojka voli pomagati drugima, pa tako kad mališanima iz komšiluka zatreba pomoć u školi ona im rado izlazi u susret.

Takođe, trenirajući karate uspjela je da očvrsne i uhvati se u koštac sa životnim problemima. I ona kao i njeni vršnjaci poželi bolji telefon, ali onda se okrene oko sebe i vidi brojne egzistencijalne probleme.

„Majka mi je na birou za zapošljavanje i bolesna je, očeva smrt je baš uticala na njeno zdravlje. Brata ne smijem ostavljati samog jer boluje od epilepsije još od djetinjstva. Spavamo svi u jednoj sobi. Kad bih mogla imati svoju sobu da na miru učim, pišem, odmaram se, to bi bilo ispunjenje jednog sna“, kaže nam Milica.

Svi koji žele da pomognu Milici Savić kako bi ona i njena porodica prezimili nadolazeću zimu mogu se javiti na broj telefona 061/997-003.

Autor: Biljana Popović – Nezavisne novine

Comments are closed.