Kakva je to vojska bila…

Dvadesetak Prijedorčana jugonostalgičara proslavilo je 22. decembar Dan Jugoslovenske narodne armije. Okupili su se, po običaju, u kafiću “DD“ u centru Prijedora, gdje su uz pjesme „Od Vardara pa do Triglava“, „Po šumama i gorama“ i drugim rodoljubivim stihovima iz vremena Socijalističke Jugoslavija proslavili datum fomiranja nekada slavljene armije.

Kafana je bila okićena Titovim slikama, jugoslovenskim zastavama, slavljenici su na glavi nosili šapke s petokrakama, a piće je plaćano novčanicama jugoslovenskog dinara. Ovakva okupljanja, kažu slavljenici, traju već 11 godina, a na jednom mjestu slave pripadnici sva tri naroda BiH.

Među okupljenima se našao i osamdesetosmogodišnji Svetko Bursać, nosilac partizanske spomenice.

– Ovakvo okupljenje je za pohvalu. Drago mi je što ovaj veliki istorijski datum bivše Jugoslavije obilježavaju i mlađi ljudi, među kojima je mnoštvo potomaka učesnika Narodnooslobodilačke borbe – kazao je Bursać podsjećajući da je Jugoslavija iz Drugog svjetskog rata izašla sa 800.000 vojnika.

Branko Ješić, potomak učesnika NOR, priča da su mu u partizanima od 1941. godine bili otac i majka. Otac je umro, a majka živi da i danas svjedoči o hrabrosti s kojom su odlazili u borbe.

– Vjerujem da i danas mnogi boluju za Jugoslavijom, ali to kriju, neće da priznaju. Sa sigurnošću tvrdim da nikada više neće biti onako lijepog života, kao što je bilo u Jugoslaviji. Nikada to niko neće doživjeti i neće se osjećati onako slobodnim, kako smo se mi osjećali u Jugoslaviji – priča Ješić.

Branko Horvat bio je, kako kaže, jedan od osnivača proslave 22. decembra. I njega vežu lijepe uspomene za JNA.

– Može pričati ko šta hoće, ali bila je to jaka i snažna armija. Nažalost, iznutra su je razorili – veli Horvat, koji s prijateljima i istomišljenicima na dan obilježavanja 22. decembra oživljava sjećanja na vojničke dane, koje je odslužio u Vršcu u oklopnoj jedinici.

 

Konobarica

Da bi sve bilo u skladu s datumom koji se obilježavao i konobarica koja je služila goste nosila je kapu JNA. Slavljenici su se pozdravljali vojničkim pozdravom i obraćali jedan drugome sa druže, a oficiri i podoficiri su oslovljavani prema činovima koje su umali u bivšoj armiji.

Fokus

Comments are closed.