Kamenom po glavi stanovnika

Kada počne miniranje, Marija i Savan Balta, mještani istoimenog zaseoka kod Prijedora, glavi traže mjesta. U kući pametno nije biti, jer osim što se zidovi od detonacija razdvajaju, na sve strane pada malter i lete dijelovi plafona. Dok odjekuju brda, ni široko polje ispred Baltine kuće nije sigurno. – Ne znam šta je gore, da li kuća ili dvorište, jer kamenje dolazi sa svih strana. Jednom me oveći komad pogodio iznad oka. Da je bilo samo centimetar niže, sada ni oka ne bi imala – priča baka Marija.

Sa suprugom Savanom sporazumijeva se rukama, jer je djed odavno gluh, tvrdi, manje od starosti, a više od svakodnevnih eksplozija.

– Kuća mi je kao klimav zub, na sve strane pukotine. Ruka u njih može stati – govori Savan, koji ima tu nesreću da mu se kuća nalazi u neposrednoj blizini kamenoloma „Drenovača“.

Od zla, kako naziva miniranje, bježi sve živo, čak i zmije, kojih je jednom prilikom čak pedesetak na svojoj njivi ubio.

Savana i Mariju Balta, tako kažu, samo su jednom neki „stručnjaci“ posjetili, da pogledaju i procijene štete. Imena im ne pamti, jer nikada ni pare nisu dobili, a kuću krpe jednom sedmično, obično vikendom, kada mašine zašute i brda zanijeme. Tad mogu malo i da se odmore i da pokoju i prozbore.

Mada mu je kuća udaljena punih pet kilometara od „Drenovače“, i Denijel Forić, mještanih povratničkih Kamičana, ima silne probleme. Ako se ičega u životu namijenjao, onda su to prozorska stakla.

– Nikada na kući ne možeš imati sve prozore čitave. No, nije mi to problem nego djeca koja, kada počne miniranje, bježe u kuću. Vrište jadna i boje se – govori Denijel.

U blizini „Drenovače“ je i čuvena Vrioska. Nekada, davnih sedamdesetih, dok miniranja nije bilo, vodu iz Vrioske je sav Kozarac pio, a u Baltama i Kamičanima razmišljali su i da bazene sagrade.

U „Mittal rudnicima“ Prijedor, u čijem sastavu posluje i kamenolom „Drenovača“, kažu da do danas nisu dobili nijedan zvaničan dopis u kojem im mještani ukazuju na probleme koji ih muče.

– Tu ništa nije sporno. Nakon dopisa, uslijedio bi izlazak stručnih timova na teren, pogledali bi kuće, procijenili stanje i namirili eventualnu štetu – kaže Duško Vlačina, tehnički direktor „Mittal rudnika“ Prijedor.

Slično razmišlja i Desa Petrović, tehnički rukovodilac kamenoloma „Drenovača“.

Izvor: Dnevni avaz

Comments are closed.