Kamp Jednostavno izviđaštvo-Prijedorčanima titule najbolji vodnik i prva pčelica kampa

Dvije vrijedne titule osvojili su prijedorski izviđači na kampu „Jednostavno izviđaštvo“, koji je održan od 6. do 15. avgusta na Boračkom jezeru kod Konjica. Saša Bašić proglašen je za najboljeg vodnika, a Šejla Ganić za prvu pčelicu kampa.

Saša Bašić (23) izviđaštvom se bavi 12 godina. Vodnu školu završio je 2005. na Benkovcu i od tada redovno učestvuje na izviđačkim takmičenjima širom bivše Jugoslavije. Među 14 vodnika i vodova na Boračkom jezeru proglašen je za najboljeg.

„Za kvalitet jednog voda i njegovog starješine ocjenjue se timski rad za koji je odgovoran vodnik koji među članovima koordiniše aktivnosti i gdje svako ima šansu da pokaže svoje kvalitete i svako dolazi do izražaja. Dakle, promoviše se timski rad, a ujedno gdje svaki član i njegov talenat dolazi do izražaja“, naveo je Bašić. On je istakao da je organizacija kampa na Boračkom jezeru bila na najvišem nivou. Odgovarajući na primjedbe najmlađih da su vodnici galamili, Bašić je kazao da se djeca u izviđačima uče biti samostalna. „Da bismo u taboru mogli svi da funkcionišemo, pogotovo na nepoznatom terenu, mora biti disciplina. Kada bismo najmlađima pustili da rade šta hoće, to ne bi funkcionisalo, a svaki vodnik odgovara za svoje članove“, pojasnio je Bašić. On je dodao da su se i na Boračkom jezeru desile neke ljubavi, podsjećajući da je za izviđače to karaketristično da se na kampovima i upoznaju i dešavaju prve ljubavi, kao i da su mnoge takve ljubavi danas srećne porodice.

Šejla Ganić (11) kaže da nije baš ona bila najmlađa učesnica kampa odnosno da je jedna djevojčica bila mlađa od nje. Kao prva pčelica kampa za nagradu je dobila slatkiše. Na Boračkom jezeru najviše joj se svidjela plesna radionica, a najmanje što su vodnici galamili. „I nije mi se svidjelo što nas izbace iz zbora kao nešto držimo u rukama ili kada nemamo na sebi plavu majicu kampa ili izviđačku maramu, a tada za kaznu idemo posljednji na doručak, ručak ili večeru, ili na kupanje“, navela je Šejla. Kaže da je uživala u kupanju na jezeru, da voda nije bila hladna i da je bilo i drugara koji nisu znali plivati, ali ih je bilo sramota nositi mišiće, pa su ih drugi drugari naučili plivati bez ičega. „Nema veze što će drugi kamp biti zimi. Ići ću tada na Kozaru, ali neće tamo doći svi drugari koje sam upoznala na Boračkom jezeru. Jedva ima mjesta za mene i za moju drugaricu, a kamoli za njih. Htio je čak i moj brat da ide, ali nema mjesta, a i on je mali“, kazala je Šejla.

Starješina Odreda izviđača „Doktor Mladen Stojanović“ iz Prijedora Ernest Badnjević rekao je da je kamp „Jednostavno izviđaštvo“ opravdao svoj naziv i da je bio prvi kamp takve vrste u BiH. Kamp je zajednički projekat prijedorskih i zeničkih izviđača i cilj nam je privući što veći broj mladih ljudi od 12 do 20 godina. Sve što je projektom planirano sve je i realizovano i mislim da su svi učesnici zadovoljni“, rekao je Badnjević. On je najavio da će se u januaru zimski dio kampa održati na Benkovcu na Kozari. „Ostalo nam je da do tada riješimo neke tehničke probleme. Zbog zimskih uslova kamp će trajati sedam dana i imaće manje učesnika nego ovaj ljetnji. Uspješnost kampova na Boračkom jezeru i na Benkovcu uslov nam je da ovu dobru priču ponovimo i dogodine, ali uz znatno veći broj učesnika“, dodao je Badnjević.

Kamp „Jednostavno izviđaštvo“na Boračkom jezeru okupio je 143 izviđača i planinki iz Prijedora, Prnjavora, Prijepolja, Bajine Bašte i Zenice. Kamp je vodilo 26 izviđača i planinki iz Prijedora i Zenice. U njegovoj realizaciji kao tehničko osoblje, obezbjeđenje, medicinsko osoblje, kuhari i higijeničari, učestvovalo je još 35 izviđača i planinki, a, izuzev tri profesionalna kuhara, svi su bili volonteri.

U kampu je djelovalo više radionica: umjetnost i muzika, mir i tolerancija, neverbalna komunikacija, izrada maski, te demokratija i civilno društvo. Za učesnike kampa organizovane su posjete mjestima kulturne baštine (Mostar, Počitelj, Buna i Žitomislić), zatim planinarenje, rafting na Neretvi, kupanje u Boračkom jezeru, filmske projekcije, gluma, ples, pjesma i talenat šou.

Cilj kampa je promocija timskog rada, aktivnosti u prirodi, volonterizma i tolernacije, a namjera zeničkih i prijedorskih izviđača je da privuku 500 novih mladih izviđača, da se takav kamp održava i ljeti i zimi svake godine.

Domaćin i organizator kampa je Savez izviđača opštine Zenica, koorganizator Odred izviđača „Doktor Mladen Stojanović“ iz Prijedora, sa 40.000 američkih dolara finansirala ga je ambasada SAD u BiH, a učesnicima su predstavljeni turistički potencijali Prijedora, planine Kozare, rijeke Sane, ribnjaka Saničani i kulturno-istorijskih znamenitosti Potkozarja.
Tekst i foto – GradPrijedor.com
Foto – Odred izviđača „Doktor Mladen Stojanović“ – Simply Scouting

Comments are closed.