Kancelarija kao sedište UEFA

Aleksandar Savić, računovođa iz Prijedora i suvlasnik agencije za knjigovodstvo i reviziju, ujedinio je hobi i posao i radno mesto ukrasio sa više od 300 dresova, lopti, šalova i drugih fudbalskih i navijačkih rekvizita.
On kaže da to stvara opuštajuću atmosferu na poslu, a klijenti i prijatelji koji mu dolaze u kancelariju neretko se šale da im izgleda kao da su došli u sedište UEFA ili fudbalski fan-šop.
– Ovamo dolazi mnogo ljudi i, kada vide da sam pasionirani kolekcionar, često mi i sami nešto nabave i poklone. U blizini je kafana gde se okupljaju navijači prijedorskog Rudara koji često ponude neki dres na otkup. Naravno, cena zavisi od kvaliteta dresa i njegove priče, a ponekad im učinim kontrauslugu i pomognem da putuju na utakmice. A neke dresove i sam poklanjam – priča Savić.
Oprema za 15 klubova
U šali ističe da bi svojim dresovima mogao opremiti petnaestak fudbalskih timova i pominje da je prve majice dobio pre desetak godina od Fudbalskog saveza BiH.
– To su bili reprezentativni dresovi Elvira Baljića, bivšeg fudbalera Real Madrida i Fenerbahčea, te Vladana Grujića, nekadašnjeg igrača Borca, Zvezde i Kelna. Naime, moj otac je sarađivao sa firmom koja je tih godina radila reviziju u FS BiH, i tako sam došao do dresova, a dobio sam i dve lopte i golmanske rukavice. Nisam ni pomišljao da skupljam dresove, pa sam ih poklonio, ali kada sam od kuma dobio dres legendarnog Čeha Pavela Nedveda, zatražio sam ih nazad… Sada imam oko 150 dresova i još toliko raznih rekvizita, a većinu sam kupio. Voleo bih da posedujem Kasiljasov potpisani dres, koji je na humanitarnoj aukciji otkupljen za 300.000 evra. Nemam toliko para, a da imam, ko zna… Moja kolekcija vredi desetak hiljada KM, ali za mene nema cenu – kaže ovaj kolekcionar.
Pokazuje nam originalne dresove reprezentacija Srbije, Poljske, Švedske, Argentine, Čilea, Jermenije, Češke, Južne Koreje, Francuske, kao i klubova Mančestera, Liverpula, Bajerna, Korintijansa, Zvezde, Partizana, Dinama…
Na zidovima njegove kancelarije vise fotografije s Ljupkom Petrovićem, trenerom Zvezdine šampionske generacije iz Barija, Stevanom Stojanovićem, Aleksandrom Stanojevićem, Zoranom Mirkovićem, Sašom Ćurčićem…
– Ovaj dres Mančester Sitija star je 40 godina, a tu je i Nantov iz devedesetih. Ovo je lopta uhvaćena na utakmici Lige šampiona 2006. u Parizu i raritetan pleteni šal Benfike. Imam dresove prijedorskih lokalnih klubova stare više od 30 godina. Na primer, na zidu je i dres Nikole Čobanovića, golmana Rudara, sa prvog finala Kupa RS 1995, koji sam uhvatio u gomili navijača. Pošto je moj otac osnovao FK „Železničar Prijedor“, tamo sam branio u Čobinom dresu. Kada sam prestao da igram, dres je ostao i morao sam posle da ga otkupim za 20 KM – priča ovaj navijač Rudara, Zvezde, Mančestera i Srbije.
Uzor mu bio Vitor Baija
Ovaj zaljubljenik u fudbal poseduje i 30 golmanskih dresova i 20 pari rukavica u kojima se rekreira i igra turnire u malom fudbalu.
– Imam više od 150 turnira u svojim rukama od Kreševa do Siska. Igrao sam sa Zoranom Milutinovićem iz Slavije iz Praga i Mustafom Kučukovićem, bivšim fudbalerom Hamburga, od koga sam dobio dva dresa. Na jednom turniru sam skinuo tri „zicera“ Dejanu Govedarici, bivšem asu Vojvodine i Srbije. Do prošle godine igrao sam aktivno, ali nikada profesionalno. Uzor mi je bio Vitor Baija iz Barselone, a sada su dobri Kasiljas i Bajković iz Zvezde koji će biti veliki golman – prognozira Savić.
Kaže da će nastaviti da na razne načine pomaže klubu i fudbalskoj školi FSA Prijedor, koji su osnovani 2005.
– Tri godine smo treći u Petoj ligi, ali neki naši mladi igrači su završili i u Vojvodini. Želja mi je i da se povežem s drugim kolekcionarima, a mogu sebe da zamislim kako unucima pričam o dresovima. Bilo bi dobro da u agenciji imam više prostora za dresove i nadam se da ću uskoro napraviti improvizovani gol s mrežom, a moj radni sto će biti u njemu – najavljuje Savić.
I Subotić u kolekciji
U zbirci je i dres Mladena Božovića, bivšeg igrača Partizana i Crne Gore, koji je nosio 2008. na utakmici između Partizana i Sevilje.
– Kupio sam ga za 50 KM, a imam i potpisan dres i rukavice Asmira Avdukića, čuvara mreže banjalučkog Borca, koji je nosio u prvoj sezoni Rudara u Premijer ligi BiH. Tu su i dresovi Stivena Rivića iz Kotbusa, Nevena Subotića iz dortmundske Borusije, ali najdraži su mi dresovi prijedorskih igrača Borislava Mikića, Saše Stevića i Milana Kovačevića iz Vojvodine, koji je bio član FSA Prijedor – kaže Aco Savić.
Devojka obožava Hamiltona
Aleksandar Savić kaže da ga devojka podržava i da je od nje na poklon dobio nekoliko dresova:
– Radi sa mnom u agenciji i veliki je navijač Luisa Hamiltona, asa Formule 1, pa se može reći da smo sportski par. S druge strane, otac mi kaže da sve to batalim, a ja mu odgovaram da ne mogu prestati. Fudbal i moj hobi me ispunjavaju.
Press RS

Comments are closed.