Karta na prevaru

Registrovani prevoznici u Republici Srpskoj iz dana u dan izloženi su neravnopravnoj borbi s ilegalnom konkurencijom, koja krstari ovdašnjim drumovima i bukvalno preotima putnike, nanoseći štetu svim poreskim obveznicima u RS.
Bio je to jedan od glavnih razloga za pokretanje kampanje pod nazivom „Karta je zakon“, kojom Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske pokušava da stane u kraj ovoj pojavi, zbog koje su na gubitku i prevoznici i sami putnici.
– Akciju smo pokrenuli kako bi, prije svega, zaštitili putnike na određenim relacijama, koji koriste usluge nelegalnih prevoznika, a u principu nemaju pojma u šta su se upustili – rekla je „Fokusu“ pomoćnica ministra za drumski saobraćaj, Nataša Kostić.
Prema njenim riječima, svaki putnik trebalo bi da zna da kupovinom karte kod registrovanog prevoznika plaća ne samo uslugu prevoza, nego i osiguranje, što na drugoj strani nije slučaj. Ako tokom puta dođe do bilo kakve nesreće ili gubitka prtljaga, legalni prevoznik je dužan da isplati odštetu, dok ilegalci tu obavezu uglavnom izbjegnu.
Kostićeva kaže da su ilegalni prevoznici do te mjere razvili posao da koriste nekoliko načina kako bi preoteli putnike. Jedan od načina je to da putnike kombijima prevoze od jedne do druge destinacije, a oglase za ovakav prevoz građani mogu da nađu na Internetu.
Drugi način ilegalnog prevoza koriste uglavnom prevoznici iz Federacije BiH, koji saobraćaju prema inostranstvu, a pri tome nemaju registrovano stajanje u Srpskoj. Oni imaju saradnike u RS, koji kombijima dovoze putnike van grada ili preko graničnog prelaza, gdje se ukrcavaju u autobuse. Treći način prevare je da ilegalni taksi prevoznici na stajalištima, bukvalno ispred redovnog autobusa kupe putnike.
– Vlada RS je donijela zaključak da Ministarstvo saobraćaja i veza i Republička saobraćajna inspekcija preduzmu mjere na suzbijanju ilegalnog prevoza, jer je njime ugrožena bezbjednost građana, ali i rentabilnost registrovanih prevoznik kojima ilegalci predstavljaju nelojalnu konkurenciju, što za krajnju posljedicu ima udar na budžet, budući da ovi prevoznici nisu registrovani i ne plaćaju poreze – kaže Kostićeva.
Ona je dodala da su ove pojave primijećene na raznim relacijama i zavisi od sezone i interesa. Svaki legalan prevoznik ima svoj red vožnje i obavezan je da ga održava, bez obzira ima li putnika ili ne, a kod ilegalaca to nije slučaj. Inspekcija je prikupila podatke da je ilegalni prevoz prisutan na graničnim prelazima i na relacijama prema Federaciji BiH.
– Zakon je propisao ko može biti prevoznik, ko može biti vozač, koje su tehničke karakteristike vozila, pri čemu je obaveza da to bude autobus s dvoje vrata da bi se obezbijedilo ukrcavanje i iskrvacanje putnika, kao i da, u slučaju neke nesreće može biti obezbijeđen izlaz. Sve to ilegalni prevoznici ne poštuju – kaže Kostićeva i dodaje da je ovo edukativna kampanja, kako bi se građani informisali šta se, u stvari, dešava kada kupe kartu kod ilegalaca, čije su usluge, uglavnom, jeftinije.
Predsjednik Udruženja poslodavaca u oblasti saobraćaja i direktor „Centrotransa“ iz Istočnog Sarajeva,Momčilo Sladoje, kaže da je ovaj problem svaki dan sve veći i da sada u ovom dijelu Srpske registrovani prevoznici gube i do 50 odsto prihoda zbog ilegalaca.
– Ove firme dijele letke i najnormalnije se reklamiraju. Na nekim destinacijama, kao na primjer iz Sarajeva prema Beogradu, polovina prevoza je nelegalna – kaže Sladoje.
On kaže da bi se tome moglo stati u kraj kontrolom i da bi taj prevoz bilo nemoguće obavljati kada bi svi radili svoj posao. Sladoje kaže da bi bilo dobro da se, kada se utvrdi da se radi o nelegalnom prevozniku, oduzme vozilo jer je to predviđeno i zakonskim rješenjima.
Najčešće se, kako kaže Sladoje, radi o tome da se putnik javi takvom prevozniku koji dođe po njega praktično pred kuću i odveze ga na dogovorenu adresu u, na primjer, Beogradu. Poseban problem predstavlja i činjenica da vozači koji to rade nisu stručno osposobljeni da voze putnike i nemaju takvo iskustvo.
– Iza tog prevoza ne stoji niko, osim vozača, koji pokušava da vozi a nema iskustva ni obuke u takvom prevozu – kaže Sladoje.
Slični problemi nisu zaobišli ni prevoznike u Prijedoru, a predsjednik Udruženja autobuskih prevoznika u ovom mjestu, Dragan Ćuk, kaže da se to dešava već nekoliko godina, o čemu su redovno obavještavali sve nadležne institucije.
– Legalni prevoznici trpe velike štete jer, na primjer, neki prevoznik za dan ode sedam puta ispred autobusa i pokupi putnike sa stajališta. Ako uzme po pet maraka od svakog putnika, dođemo do iznosa od 140 maraka dnevno, koje uzima na ilegalan način – kaže Ćuk.
On kaže da se to dešava najčešće na međuentitetskim linijama, a o tome su obaviještene i inspekcije u kantonima. Ćuk tvrdi da bi sve bilo bolje kada bi inspektori radili svoj posao i, na primjer, skidali tablice sa vozila ilegalnih prevoznika, te na kraju i podnijeli krivičnu prijavu protiv takvih.

Prevoznici pozdravljaju kampanju
Momčilo Sladoje pozdravio je kampanju Ministarstva saobraćaja i veza RS „Karta je zakon“ jer se nešto moralo napraviti.
– Nisam idealista i ne mislim da će to biti iskorijenjeno. Nelegalni prevoz ne podrazumijeva ad hok akcije u smislu da se napravi kampanja, poslije koje će ta pojava nestati – kaže Sladoje.
On ističe da se mora provoditi kontinuirani nadzor, kako bi se ova pojava spriječila, a da sve ostalo teško da će dati željeni efekat.
Fokus

Comments are closed.