Katolici obilježavaju veliki vjerski praznik – Svi sveti obilježeni i u Prijedoru

Više stotina katolika polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na više katoličkih grobalja na području Prijedora obilježeva danas praznik Svi sveti.

Katolici se 1. novembra spominju svojih dragih pokojnika i onih koji su svojim životom pred bogom sveti, a nisu službeno od crkve proglašeni svetima.

Brojni vjernici katoličke vjeroispovjesti koji više ne žive u Prijedoru, o prazniku Svih svetih obilaze grobove svojih najbližih u gradu na Sani.

Nema preciznih podataka koliko je Hrvata od1992. do 1995. godine napustilo Prijedor, a prema procjenama katoličkih sveštenika vratilo ih se oko 2.000.

Na području prijedorske opštine po popisu iz 1991. godine živjelo je 6.300 ili 5,6 odsto Hrvata.

Papa Grgur Četvrti odredio je 827. godine da se 1. novembra na svečani način slavi spomen svih svetih. Ta je svetkovina spomen svih svetaca, proglašenih i neproglašenih, koji su svoj život proživjeli na čast Bogu, u duhu i po zahtjevima Evanđelja i na korist bližnjima.

Dan nakon Svih svetih je Dušni dan kada se u crkvama služe mise za duše svih umrlih vjernika. Prema tradiciji se na taj dan obilazi grobove pokojnika, premda se običaj posjećivanja grobova premjestio na 1. novembra zbog toga što je svetkovina Svih svetih u mnogim zemljama i neradni dan.

Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.