Kineski “Šandong” dobio koncesiju na 33 godine za izgradnju autoputa Banjaluka – Prijedor

Foto: Vlada RS

Vlada Republike Srpske dodijelila je danas privrednom društvu “China Shandong International Economic & Technical Cooperation Group Ltd of Shandong Hi-Speed Group Co., Ltd” (“Šandong”) koncesije za izgradnju autoputa Banja Luka – Prijedor.

Data je i saglasnost na prijedlog ugovora o koncesiji za autoput Banjaluka – Prijedor – Novi Grad (prva faza Banjaluka – Prijedor).

Koncesija se dodjeljuje na period od 33 godine, uključujući i period izgradnje, saopšteno je nakon radno-konsultativne sjednice vlade.

Vrijednost investicije (projektovanje i izgradnja) je projektovana na iznos od 297 miliona evra. Konačni kapitalni trošak po kilometru je sedam miliona evra i on se nalazi, kako navode iz Vlade RS, na donjem pragu srednjeg obima u poređenju sa sličnim projektima u Evropi.

Koncesionar se obavezuje na uredno plaćanje koncesione naknade, koja se sastoji od jednokratne naknade – 1,5 odsto od vrijednosti investicije, što iznosi 4.466.600 evra i godišnje naknade – pet odsto, od prihoda ostvarenih obavljanjem koncesione djelatnosti, odnosno od iznosa prikupljene putarine, a u skladu sa Zakonom o koncesijama.

Iz Vlade RS podsjećaju da je kompanija “Šandong” u decembru 2017. godine podnijela ponudu za započinjanje postupka dodjele koncesije za izgradnju autoputa Banjaluka – Prijedor.

Autoput Banjaluka – Prijedor će biti dužine oko 42 kilometra, sa po dvije saobraćajne trake po smjeru, razdijelnim ostrvom i zaustavnim trakama. Prema podacima generalnog projekta, očekuje se da će na predmetnoj dionici biti izgrađeno sedam tunela i 35 mostova, sa tri planirane petlje i infrastrukturom za zatvoreni sistem naplate putarine sa tri stanice za naplatu, kao i sistemom za upravljanje i kontrolu sigurnosti saobraćaja.

Autor: Fena – SrpskaInfo.com

Comments are closed.