Kneževina Dragotinja dobila novog kneza

Jedina kneževina na Balkanu – Dragotinja od subote uveče ima novog kneza – Zlatka Brdara, koji je izabran jednoglasnom odluku Sovjeta kneževine.

Brdar je na završnoj svečanosti 30. Dragotinjskih večeri primio krunu, poklonio se zastavi kneževine i u pratnji kneževe garde predstavio se pred više stotina posjetilaca ove kulturno-zabavne manifestacije.

Predsjednik Sovjeta kneževine Olivera Brdar Mirković istakla je da su ih i ove godine u izboru kneza rukovodili određeni kriterijumi.

„Uvijek gledamo da to bude domaćin čovjek, koji je cijenjen u selu, da ga poštuju, koji će svojim autoritetom i radom u svom mandatu na sve načine promovisati našu kneževinu“, rekla je Brdareva.

Novi knez Zlatko Brdar rekao je da je za njega posebna čast što je izabran na ovu funkciju.

„Ovo ne smatram kao privilegiju nego kao jednu odgovornu i časnu obavezu da sve postavljene zadatke pred mene kao kneza izvršavam časno i pošteno“, dodao je Brdar.

On je dodao da će tokom vladavine poštovati Ustav kneževine i vjerno služiti svoje žitelje, ali i da će pokušati da radi na unapređenju socijalnog, privrednog, demografskog, naučnog i kulturnog razvoja sela Gornja Dragotinja i Marini, koji čine kneževinu.

„Radiću na razvoju i unapređenju sela, ali i na udadbi i ženidbi radi povećanja nataliteta i neću dozvoliti da se selo raspušta“, obećao je Brdar.

On je sa trona smijenio dosadašnjeg kneza Duška Milanovića koji je tu funkciju obavljao u dva mandata.

„Zadovoljan sam svojom vladavinom koju sam obavljao časno i pošteno. Bilo je poslova koji sam obećao i uradio, a ima i koje nisam. Ono što je važnije je da sam promovisao selo za čiju se kneževinu daleko čulo“, rekao je Milanović.

On je potvrdio da je obavio šest pomirenja posvađanih mještana, ali da dva do tri nije uspio da riješi.

„Strane se nisu uspjele dogovoriti, ali mi smo takav narod i ne možeš pomiriti sve u selu“, dodao je Milanović.

Tokom završne večeri ove manifestacije proglašen je i počasni građanin kneževine Dragotinje, a prema odluci Sovjeta to priznanje pripalo je Ostoji Borkoviću, koji je svojim ranijim radom dao doprinos u organizaciji i napretku ove manifestacije.

Dobitnik Dragotinjske povelje je Milan Karlica.

Kneževina ima i dva nova ambasadora Lućanu Klima iz Trsta i Predraga Zgonjanina sa značajnim poslovnim vezama u Slovačkoj, koji će u svojim sredinama raditi na promociji kneževine.

Tokom ove manifestacije otvorena je i izložba Dragana Stupara, slikara naivca iz Prijedora.

Organizator ove manifestacije, koja je dio „Kulturnog ljeta 2012“ u gradu na Sani, je omladinska organizacija „Dom mladosti“ iz Gornje Dragotinje, a pokrovitelj opština Prijedor.

Dragotinja se nalazi između Prijedora i Novog Grada i godinama funkcioniše kao kneževina. Nastala je po ideji braće Sime i Slobodana Brdara. Kneževina ima vlastiti ustav sa oko tridesetak članova, grb, himnu, pasoš. Kneza čuva počasna garda.
SRNA

Comments are closed.