Kneževina na udaru lopova

Jedina kneževina na Balkanu, Gornja Dragotinja, kod Prijedora, suočena je sa nevjerovatnim krađama.
U kneževini su počele da nestaju njena obilježja i simboli, ali i druge dragocjenosti. Žitelje samoproglašene kneževine koji su obnovili tradiciju dugu 150 godina i čiji je poglavar knez kojeg biraju svake godine, najviše je pogodio nestanak zastave koja je skinuta sa jarbola na mjesnom Domu.
Uz to, iz kneževog podruma na kojem su obijena vrata Kluba izvorne pjesme u posljednje vrijeme nestaju ekskluzivna pića i pokloni koje dodjeljuju na svečanosrti krunisanja kneza i njegove garde.
Prije skoro godinu dana izabrani knez Dragotinjski Duško Milanović kaže da će zbog novonastale situacije u njegovoj kneževini morati da sazove Sovjet kneževine, „kako bi sve bilo razmotreno među mudrim glavama“.
„Ostali smo bez zastave koji je naš najvredniji simbol postojanja kneževine, ali svako malo se kradu i skupocjena pića koje dobijamo na poklon iz uglednih zemlja i dijaspore. Nestala je i lovačka puška, a u posljednje vrijeme nam sa ispaše nestaju i ovce. Ovakva haranga moraće da se zaustavi i zato smo sazvali hitnu sjednicu Sovjeta kneževine koji čini 30 uglednih domaćina Dragotinje. Sve krađe smo prijavljivali i policiji“, kazao je knez Milanović.
Dragotinjci koji posjeduju pasoše kneževine pretpostavljaju da je krađu zastave, pića, ali i drugih vrijednosti počinio neko od meštana Gornje Dragotinje.
„Zato ćemo uz policiju i sami ispitati cijelu stvar koja ruši ugled naše kneževine. Molimo one koji su je ukrali da nam vrate zastavu, u protivnom moraćemo da sašijemo novu jer nas u avgustu očekuje izbor novog kneza i njegove garde“, tvrde mještani.
Nezavisne novine

Comments are closed.