Kneževina usred Bosne

Novi knez za selo Gornja Dragotinja miri posvađane, utiče na sklapanje novih brakova, podstiče natalitet.
Kako se približava 11. avgust, tako se u Gornjoj Dragotinji, selu kod Prijedora, ubrzavaju pripreme za smenu lokalne vlasti. Već se zna da će Duška Milanovića, aktuelnog seoskog kneza, zameniti Zlatko Brdar, čestiti domaćin i žitelj sela, koje godinama funkcioniše kao samostalna kneževina. Brdara je konsenzusom izabrao Vrhovni sovjet, najviši zakonodavni organ, koji je nedavno zasedao i zaključio da je on – pravi naslednik. I neće imati protivkandidata.
Gornja Dragotinja, selo smešteno na putu između Prijedora i Novog Grada (bivšeg Bosanskog Novog), godinama funkcioniše kao kneževina. Nastala je po ideji braće Sime i Slobodana Brdara. Kneževina ima vlastiti ustav sa oko tridesetak članova, grb, himnu, pasoš… Kneza čuva počasna garda.
– Po slovu Ustava nakon dve godine vladavine gubim pravo na novi mandat. Verujem da su moji sumeštani zadovoljni kako sam vodio kneževinu u proteklom periodu. Podsetiću da sam na ovoj odgovornoj dužnosti brinuo o zaustavljanju odliva stanovništva iz sela u grad, da sam mirio posvađane, da sam podsticao veći natalitet, uticao na sklapanje brakova… Sve po Ustavu kneževine. U protekloj godini tih ustavnih članova sam se držao kao pijan plota, a u Gornjoj Dragotinji stanovnici su živeli kao jedna porodica – kaže lokalna ekselencija Duško Milanović, koji broji sitno do izbora silaska sa vlasti.
Milanović, za naš list, dodaje da će primopredaja proteći uz mnogobrojne manifestacije i da će im doći dosta gostiju.
– Nastupiće folklorne i izvorne grupe, goreće logorska vatra, a činu izbora novog kneza, nadamo se, prisustvovaće i Marko Pavić, načelnik opštine Prijedor, koji je među prvim zvaničnicima priznao našu kneževinu. Očekujemo dolazak i drugih predstavnika iz takozvanog diplomatskog kora – dodaje Milanović.
Pred novim knezom Zlatkom Brdarom su stari zadaci koje je definisao Ustav kneževine Gornja Dragotinja.
On će se pred najvišim zakonodavnim organom i sumeštanima zakleti da će čuvati dobru atmosferu, da će one u mladalačkom životnom dobu podsticati na ženidbu i udadbu i na formiranje porodice,da će čuvati dobre međukomšijske odnose…
Brdar će raditi na priznavanju pasoša Gornje Dragotinje, koji je urađen po evropskim standardima i koje poseduje više desetina zaslužnih meštana ovog sela.
Dragotinja će biti prva u BiH gde će se obaviti rotacija vlasti budući da su lokalni izbori u oba entiteta zakazani za početak oktobra. Ponose se što će to uraditi na civilizovan način i bez velikih troškova za predizbornu kampanju. Oni to rade – na svoj način.

Himna
Svečanost u Gornjoj Dragotinji povodom izbora novog kneza počeće himnom kneževine. Himna se završava ovim stihovima: „Dragotinjci i na kraju sveta, opričajte dragotinjska leta; Opričajte i ćeri i sinu, Dragotinjske pesme i tišinu.“
Novosti

Comments are closed.