Knustovka nabavljena u Beču prije 125 godina

Nakon velikog požara u kojem je 8. juna davne 1882. godine do temelja izgorjela stara prijedorska jezgra i u njoj, zabilježili su pedantni austrijski statističari, 183 dućana, 219 kuća, 56 magaza, 17 staja, školska zgrada i pravoslavna crkva, Prijedor je dobio prvo dobrovoljno vatrogasno društvo, a ono prvu ručnu pumpu za gašenje požara.

Popularna „knustovka“ nabavljena je u Beču, a danas kao podsjećanje na 125 godina vatrogastva u Prijedoru krasi hol ovdašnjeg Vatrogasnog doma.

– Prvo vatrogasno spremište imalo je tada drveni toranj koji su građani zvali „jangi kula“. Pasvandžije su vršile dežurstva, a u opisu njihovih poslova bilo je svakodnevno gašenje i paljenje uličnih fenjera kojim se osvjetljavao grad, dok se požar dojavljivao trubama – pojašnjava istoriju vatrogastva u Prijedoru Mile Međed, komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice u Prijedoru.

Dodaje da su „knustovku“ odavno zamijenile nove i savremene mašine kojim uspješno u gašenju požara rukuju 34 profesionalna vatrogasca, koji osim Prijedora pokrivaju i područje Oštre Luke.

Izvor: Dnevni avaz

Comments are closed.