Ko posije biće kažnjen: Vlast u Prijedoru ne dozvoljava baštu na Pećanima

U vrijeme kada gradske bašte postaju popularne u svim lokalanim zajednicama širom svijeta, Gradska uprava Prijedora zabranila je stanarima Pećana da siju baštu na parceli iza zgrada u ovom naselju.

Iz Gradske uprave saopštili su da je na ovoj površini zasijana trava, te da nije tačno da će stanari moći da siju baštu na ovom mjestu.

– Naime, javne zelene površine u naselju Pećani u blizini zgrada „H“ ove godine su privedene konačnoj namjeni. U tom pravcu izdvojena su novčana sredstva i angažovano A.D. “Komunalne usluge“ iz Prijedora i izvršena je obrada zemljišta i zasijavanje trave – saopštio je vršilac dužnosti šefa Odsjeka za komunalne poslove i zaštitu životne sredine grada Prijedora, Milorad Vujmilović.

Naveo je da je nije tačna informacija da se gradska uprava predomislila i dozvolila sijanje bašte.

– Očekujemo da objavite demant Vašeg pisanja kako bi preduprijedili neželjene postupke i radnje građana i nepotrebno angažovanje Komunalne policije u cilju sprečavanja radnji na uređenju bašta i sankcionisanju pojedinaca – naveo je Vujmilović.

Istovremeno, o ovoj temi komentarisali su i brojni Prijedorčani na društvenim mrežama. Veliki broj njih je poručio da u svjetskim metropolama na brojnim lokacijama postoje gradske bašte, a da je samo Prijedor odlučio da uradi suprotno od toga. Neki su zaključili da je bolje da na ovom mjestu bude zasijano povrće, jer će u suprotnom na ovoj javnoj površini da raste trnje i da se baca smeće.

– Neka ljudi siju bolje ih je vidjeti u baštama, tuga je velika kad se naši građani vide u kontejnerima – jedan je od komentara sugrđana.

Neki su ovu situaciju shvatili i komično pa poručili stanarima Pećana da ne počinju sa sjetvom dok je gradonačelnik Milenko Đaković svečano ne otvori, aludirajući na nedavno presijecanje vrpce na šahovskoj tabli koju je dobio grad Prijedor.

Na zelenoj površini iza “H” zgrada na Pećanima, stanari zgrada su tokom ratnih godina počeli da siju bašte i to su radili sve do ovog proljeća. Gradska uprava u Prijedoru, obavijestila ih je da to ne mogu više radtiti jer će na ovom mjestu da bude površina parka.

Inače, po uzoru na evropske gradove projekat javnih bašti realizovan je i u Banjaluci. Građani su dobili 5.000 kvadratnih metara gradskog zemljišta u Drakuliću gdje će sijati bašte i dobijati domaće proizvode.

Autor: Bojana Majstorović – SrpskaInfo.com

Comments are closed.