Kolektivna dženaza 20. jula na Hambarinama

Odbor za organizaciju kolektivne dženaze i sahrane očekuje da budu ukopani posmrtni ostaci oko 50 identifikovanih osoba. Sudbin Musić, predsjednik Odbora za organizaciju kolektivne dženaze i sahrane, potvrdio je da će zajednički ispraćaj identifikovanih žrtava rata s područja opštine Prijedor biti organizovan 20.jula, na prvi dan Ramazana, sa stadiona Vedro polje u Hambarinama kod Prijedora.
„Odbor je zauzeo stav da se porodicama sugeriše da do 18.jula potpišu saglasnost za ukop najmilijih. Do sada imamo 24 identifikovana. Među njima i dvije žrtve iz Bosanskog Novog“, rekao je Musić i podsjetio da je riječ o 16. kolektivnoj dženazi u Prijedoru.
Zbog sporog procesa identifikacije i pronalaska nestalih, odbor ove godine očekuje da iz Hambarina budu ispraćeni ostaci oko 50 identifikovanih.
„I do sada smo ukazivali na taj problem ali bez nekih većih rezultata. Postoji bezbroj slučajeva gdje je bilo nemoguće pronaći bilo šta drugo osim nekoliko pojedinačnih kostiju. Riječ je mahom o tijelima koje su pronađene u sekundarnoj, a po mnogima i tercijarnoj masovnoj grobnici Jakarina Kosa.Mnogi pristaju da ukopaju makar i jednu kost svojih najdražih, jer roditelji umiru a djecu ne pronalaze. Takvih slučajeva imamo na stotine“, kazao je Musić.
Tekst – Dnevni avaz
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.