Kolo srpskih sestara iz Prijedora: Potkozarski pereci neizostavni na vaskršnjoj trpezi

Članice Kola srpskih sestara iz Prijedora počele su pripremu vaskršnjih peretaka, koji su ukras gotovo svake potkozarske trpeze za ovaj najveći hrišćanski praznik.

Darinka Avramov iz tog udruženja istakla je da dvadesetak članica u četiri peći namjerava da do Velikog petka pripremi oko 5.500 peretaka, od kojih će oko 3.000 prodati građanima Prijedora po cijeni od marku.

– To je autohtoni običaj Potkozarja i naši pereci su veoma traženi i čuveni po kvalitetu, jer ih pripremamo od domaćih jaja i sa strpljenjem, a po recepturi provjerenih domaćica – kazala je Avramova. I ove godine najveću podršku imaju od grada, jer su prepoznali kvalitet njihovog rada.

– Učestvovaćemo i u vaskršnjem programu, koji priprema Udruženje za njegovanje tradicije i običaja naroda Potkozarja, jer tu smo da učestvujemo u vezi sa svim onim što se tiče tradicije našeg grada – rekla je Avramova.

Ona je dodala da je izrada ove poslastice u obliku trnove krune, ma koliko djelovalo jednostavno, dugotrajan proces, za čiju je pripremu potrebno puno pažnje, ljubavi i kulinarskog iskustva.

Autor: S.T. – Glas Srpske

Comments are closed.