Komandir bez stručnog ispita

nebojsa miljusNebojša Miljuš iz Prijedora postavljen je za komandira Vatrogasne jedinice ovog grada na osnovu uvjerenja koje nije validno.

On je od Instituta zaštite, ekologije i informatike Banjaluka dobio uvjerenje o položenom stručnom ispitu za rukovodioca akcije gašenja požara.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova RS kazali su da jedino centri javne bezbjednosti organizuju polaganje i izdaju rješenja o položenom stručnom ispitu za rukovodioca akcije gašenja požara. Naglasili su da ovaj posao ne može raditi nijedna druga institucija ili organizacija.

U Institutu su potvrdili da nemaju nadležnosti da izdaju rješenje o položenom stručnom ispitu za rukovodioca akcije gašenja požara.

– Institut može jedino izdati uvjerenje da je lice prošlo specijalističku obuku sa aspekta bezbjednog rukovanja na radnom mjestu, ali to nije isto uvjerenje koje izdaju centri javne bezbjednosti i ne mogu se porediti – kazao je direktor Instituta zaštite, ekologije i informatike Banjaluka Predrag Ilić.

Miljuš je rekao da su oba uvjerenja za rukovodioca za gašenje požara ista, te da nema potrebe praviti razliku između njih.

Na pitanje „Glasa Srpske“ da li je dostavio rješenje CJB-a o položenom stručnom ispitu, Miljuš je rekao da će vrlo brzo dostaviti ovaj dokument, te da to nije sporno.

Skupština opštine Prijedor raspisala je javni konkurs za radno mjesto starješine – komandira Teritorijalne vatrogasne jedinice početkom ove godine, a Miljuš je imenovan na sjednici održanoj 19. aprila 2012. godine.

Vinko Kosić, koji se prijavio na konkurs za komandira, tvrdi da je on jedini ispunjavao sve uslove konkursa.

– Prilikom intervjua sa kandidatima upozorio sam komisiju za izbor i imenovanje i predsjednika Skupštine opštine Azru Pašalić da Miljuš ne ispunjava uslove, ali su oni to zanemarili – kazao je Kosić.

U opštini Prijedor juče nismo mogli stupiti u kontakt sa članovima komisije za izbor i imenovanje, kao ni sa predsjednikom SO Azrom Pašalić. Kazali su da su svi na prijemu, te da je Azra Pašalić razriješena dužnosti, a da je na njeno mjesto imenovan Sead Jakupović.

Pavić
Vinko Kosić je rekao da je o neregularnostima prilikom imenovanja Miljuša za komandira Vatrogasne jedinice Prijedor obavijestio i gradonačelnika Marka Pavića, te dodao da od njega još nije dobio nikakav odgovor.

Tekst – Glas Srpske (26.12.2012. godine)
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.