Konferencija za štampu povodom Međunarodnog volonterskog kampa u Brezičanima

U srijedu, 03.08.2011. godine u 12:00 časova u prostorijama Osnovne škole „Jovan Cvijić“ u Brezičanima biće održana konferencija za štampu povodom organizovanja „International Summer Camp“ (Međunarodnog volonterskog kampa) CISV Trento & Ass. Projekt Prijedor koji će biti organizovan od 04.08. do 20.08.2011. godine u Brezičanima.
CISV je dobrotvorna, nezavisna, nepolitička, dobrovoljna organizacija koja promoviše mirovno obrazovanje i međukulturalno prijateljstvo. Sa svojih globalnih mreža, posvećenih volonterstvu, CISV stvara mogućnosti za sve uzraste da iskuse uzbuđenja i obogate se kulturnom raznolikošću, kroz obrazovne programe. Svrha CISV-a je da pripremi pojedince da postanu aktivni i doprinose članstvom stvaranju mirovnog društva. CISV nastoji da podstakne razvoj cjeloživotnog prijateljskog odnosa, kroz učinkovite komunikacijske vještine, kooperativne sposobnosti i odgovarajuće liderstvo prema pravednijem i poštenijem svijetu.
CISV-ov volonterski program i aktivnosti su osmišljene za promociju ličnog, kulturnog, međukulturnog i međunarodnog učenja. To omogućuje pojedincima da razvijaju svijest, te pozitivan stav prema drugima, kao i vještine i znanja za život, rad i igranje, bez obzira na kulturnu različitost. Svojim učešćem pojedinci bolje razumiju sebe i vlastitu kulturu, kao i njihove razlike i razlike drugih kultura.
Podstičući poštivanje kulturnih razlika, zajedničkih vrijednosti i samosvjesnost, CISV u svakom učesniku pokušava da inkorporira te vrijednosti u njihove živote, da postanu globalni građani, da teže ka stvaranju mirnijeg svijeta.

Saradnja CISV-a i Prijedora
Saradnja CISV-a i Prijedora traje od 2004. godine preko Agencije Lokalne Demokratije, Udruženja Projekt Prijedor i drugih relevantnih lokalnih institucija, kroz organizovanje raznovrsnih kampova i projekata.
Tokom 2010. godine u Prijedoru (Čarakovo) je organizovan Međunarodni omladinski kamp za volontere u dobi od 14 do 16 godina (CISV Youth Meeting, Čarakovo 2010) u periodu od 5. do 17. avgusta. U kampu su učestvovale dvije delegacije – BiH i Italija sa ukupno 19 učesnika i 6 lidera. Ove delegacije su 12 dana radile, spavale, igrale se, ukratko – živjele zajedno. Kroz zajedničke aktivnosti, igre i zadatke učesnici su se upoznavali, učili jedni o drugima, o drugačijim kulturama i prevazilazili predrasude koje su imali jedni o drugima. Svaki dan u kampu je imao raspored po kojem su se obavljale aktivnosti, druženja i sve ostalo. Održana su i dva izleta – na planinu Kozaru gdje je zajednički napravljeno umjetničko djelo u prirodi kao i pješačenje na Golu planinu; te posjeta Eko-centru „Ljekarice“, što je bio slobodni izlet, bez određenih aktivnosti. Pred kraj kampa na trgu u centru Prijedora organizovan je „OPEN DAY“ – manifestacija kojom je predstavljen ovaj kamp ali i organizacija generalno. Ovim kampom Prijedor je produbio i produžio saradnju sa CISV-om a učesnici su bili prezadovoljni svakim danom provedenim u kampu.

Ovogodišnji Međunarodni kamp pod nazivom „International Summer Camp“ se održava u Brezičanima u periodu od 04.08. do 20.08.2011. godine a učestvovaće delegacije iz Italije i BiH. Svaka od ovih delegacija će pružiti podršku kampu kroz vlastito profesionalno iskustvo. U kamp su uključene lokalne omladinske organizacije OC „Puharska“, OO „Čisto srce“, OO „Stop drogi“ kao i Agencija Lokalne Demokratije – Prijedor. Više informacija o nama možete naći na www.cisv.org . Aktivnosti u Brezičanima baziraće se na radionicama u cilju prevazilaženja predrasuda, aktivnosti sa djecom i mladima, kao i prezentacijama različitih kultura.
Tekst – CISV Prijedor i www.gradprijedor.com

Comments are closed.