Kontrola u klubovima u RS: Kristalu prijeti zatvaranje, Eks ju zatvoren

Među klubovima u RS koji su tokom prethodnih dana zatvoreni u sklopu vanredne kontrole zaštite od požara, bilo je i onih koji nemaju niti nijedan protivpožarni aparat.
Potvrdio je to danas Stanislav Čađo, ministar unutrašnjih poslova RS, te je dodao da je tokom ovih aktivnosti, u kojim učestvuje i Republička uprava za inspekcijske poslove, pronađeno mnogo zloupotreba od stane samih vlasnika, a u pojedinim slučajevima i elemenata krivične odgovornosti.
Vanredna kontrola ugostiteljskih objekata u RS je, na zahtjev MUP-a RS, počela prošle sedmice, nakon što je šestoro mladih izgubilo život u požaru u disko-klubu „Kontrast“ u Novom Sadu.
Prema riječima Živana Delića, direktora Republičke uprave za inspekcijske poslove, odgovornim licima u tim objektima izdata su rješenja da zatečene propuste i nedostatke otklone u roku od 60 dana.
Čađo kaže da u jednom od zatvorenih lokala evakucioni put nije bio označen „panik“ rasvjetom, a izlazna vrata na njemu se nisu otvarala u smjeru izlaza.
„Taj objekat ne posjeduje ni plan u slučaju evakuacije, niti je izvršena obuka radnika da reaguju. Takođe, nema nijednog aparata za gašenje, niti ima unutrašnju i vanjsku hidrantsku mrežu, kao ni gromobransku instalaciju“, precizirao je Čađo.
On je dodao da je ustanovljeno da brojni objekti ne posjeduju upotrebnu dozvolu.
„To su SUR ‘Barkod’ i SUR ‘Vendeta’ iz Doboja, disko-klub ‘XL’ Istočna Ilidža, klub ‘Trap’ Istočna Ilidža, disko-klub ‘Bahus’ Istočno Novo Sarajevo, diskoteka ‘Enigma’ u Palama, SUR ‘Čarli’ Mokro, ‘Svadbeni salon’ u Nevesinju, SUR motel ‘Zoka’ u Dvorovima, ‘Ex Yu Night Club’ Prijedor, diskoteke ‘Mambola i ‘Vasilijas’ u Višegradu, kafe ‘Galerija’ Višegrad, i SUR ‘Inferno’ Rudo“, rekao je Čađo.
Još je naglasio da tokom kontrola, uvid u upotrebnu dozvolu nisu dali noćni klubovi „Zam“, „Kristal“, te „Stara Ada“ Banjaluka i galerija „Veritas“ Trebinje. Dodao je da je kod sedam objekata utvrđeno da ne odgovaraju namjeni za koju su dobili odobrenje za rad.
„To su disko-bar ‘Vertigo’, disko ‘Upitnik’, objekat ‘Fabrika’, te diskoteka ‘XXL’ iz Bijeljine, disko-bar „Rio“ Batković, kod Bijeljine, te diskoteke ‘BN’ i ‘Madona’ Zvornik“, naveo je Čađo.
Kako je dodao ministar unutrašnjih poslova RS, danas je vršen pregled još 16 objekata u Ugljeviku, Prijedoru, Bratuncu, Banjaluci, Bileći, te drugim gradovima RS, a rezultati će biti poznati narednih dana.
Delić je naglasio da su u brojnim objektima uočene značajne nepravilnosti, koji se odnose na izlaze, ventilaciju i slično.
„Takvih objekata, koje u RS treba da pregledamo, ima oko 150, a do sada je završena kontrola 61. Preostali će biti pregledani za šest do sedam dana“, rekao je Delić.
Pavle Jovanović, menadžer „Ex Yu Night Cluba“ Prijedor, nije želio da odgovara na pitanja koja se odnose na zatvaranje tog objekta.
„Nemam komentar. Toliko o tome, nema potrebe da pričamo o bilo čemu“, kazao je Jovanović.
S druge strane, Darko Mitrić, vlasnik kluba „Upitnik“ Bijeljina, kaže da nije tačno da je taj lokal zatvoren, te dodaje da oni nastavljaju sa radom.
„Inspektori su bili, te nisu utvrdili neregularnosti“, ustvrdio je Mitrić
Zatvoreni lokali
• Diskoteka „Ex Yu Night Club“ Prijedor
• Kafe-bar „Faraon“ Teslić
• SUR snek bar „Španija“ Blatnica, Teslić
• Disko-bar „Elti“ Obudovac
• „Vanila“ Blatnica, kod Modriče
• SUR „Upitnik“ Bijeljina
• Diskoteka „XXL“ Bijeljina
• „Rio“ Batković
• Klub „Corso“ Nevesinje
• Kulturno-sportski centar Gacko
• Disko-klub „XL“ Istočna Ilidža
• „Bakus“ Istočno Novo Sarajevo
• Diskoteka „Sparta“

61 ugostiteljski objekat pregledan do sada
150 većih objekata ima u RS
Tekst – Nezavisne novine
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.