Koza usvojila jagnje

Trogodišnja koza Lana penzionera Vlade Ajdarića (72) iz prijedorskog sela Čejreci „usvojila“ je jagnje.

Ajdarić, koji na svojoj farmi drži krave, ovce, kokoši, koze, mačke i pse, kaže da je to jagnje, prije šest mjeseci, nakon jagnjenja odbacila njegova majka.

„Ojagnjila je tada dva jagnjeta, bliznad, ali je jedno odmah potom odbacila sa sise. To odbačeno jagnje je prihvatila koza Lana. Jagnje je odmah počelo da sisa kozje mlijeko“, objasnio je Ajdarić nesvakidašnji događaj na svojoj farmi.

On ističe da sve životinje na njegovoj farmi „žive u neobičnoj slozi i ljubavi, što dokazuje i slučaj s kozom Lanom i jagnjetom.

„Svi su se čudili u selu jer tako nešto za svog vijeka ni ja nisam vidio. Na mom imanju ipak se to dogodilo“, ponosno dodaje Ajdarić, koji se za svog radnog vijeka nikada nije bavio stočarstvom jer je kruh zarađivao u jednoj od prijedorskih prijeratnih banaka.

Ajdarići tvrde da se jagnje rijetko udaljava od svoje nove majke hraniteljke i da dobro napreduje.

A koza Lana uz brigu o usvojenom jagnjetu, kako ističu, svakog dana daje im i litar mlijeka.

U toj porodici kažu da jagnje ni po koju cijenu ne bi prodali, niti, ne daj bože, zaklali.

„Ni za 1. maj – Praznik rada, ni za bilo koju drugu svetkovinu jagnje i moju kozu Lanu ne bih dao. Oni su ukras na mom imanju“, ističe Vlado Ajderić.

Kaže da je nekada uzgajao i bikove za prodaju.

„Danas su takva vremena da se tov bikova više ne isplati. Puno u njih uložiš, a malo dobiješ. Trenutno na mojoj farmiimam tri krave, stado ovaca i nešto kokošiju. Tek toliko da prehranim po stare dane svoju porodicu, a i da dam koju marku svojoj unučadi“, kaže Ajdarić, koji je zbog male penzije po stare dane odlučio da se bavi stočarstvom.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.