Kozara – „Jednostavno izviđaštvo“: Otvoren zimski kamp na Mrakovici – FOTO

izvidjacki kamp na kozari-pocetak 1Predstavnica američke ambasade u BiH Kasandra Pejton otvorila je danas na Kozari zimski kamp „Jednostavno izviđaštvo“ koji je okupio po 30 izviđača i planinki iz Zenice i Prijedora.

„Ambasada Sjedinjenih američkih država u BiH podržava mlade ljude koji pripadaju svim narodima i manjinama s ciljem da aktivno učestvuju u društvenom i političkom životu i da sarađuju s mladim ljudima koji pripadaju drugim narodima kako bi poboljšali svoj i život svojih zajednica“, poručila je Pejtonova.

Ona je navela da su grantovi demokratskih misija i interetničke saradnje američke ambasade dostupni školama, nevladinim organizacijama i medijima.

izvidjacki kamp na kozari-pocetak 2„Ono što svi imate zajedničko jače je od bilo kakvih razlika između vas“, poručila je Pejtonova izviđačima.

Potpredsjednik Republike Srpske Enes Suljkanović rekao je da je prvi dio ovog projekta, istoimeni ljetni kamp na Boračkom jezeru, ljetos već opravdao cilj.

„Druženje, prijateljstvo i ljubav nasuprot podjelama i time je sve rečeno. Treba da znaju ova djeca da ista djeca žive i preko entitetskih granica bez obzira kakvo im je ime i prezime“, istakao je Suljkanović.

Ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić pozdravile je učesnike u ime Vlade Republike Srpske izrazivši zadovoljstvo što se kamp odvija u njenom Prijedoru.

izvidjacki kamp na kozari-pocetak 3„Prijedor je poznat po tome što je uvijek otvarao svoja vrata svim ljudima dobre volje, pogotovo mladima i ljubiteljima prirode. Želim da uživate barem onoliko koliko ste uživali na Boračkom jezeru, da odavde ponesete najljepše uspomene i da nam se ponovo vratite“, kazale je Rešićeva na svečanosti otvaranja kampa.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Milenko Đaković poželio je izviđačima dobrodošlicu, ugodan boravak i ispunjenje svih planiranih zadataka.

„Ovi uslovi možda bi bili teški nekome ko je navikao na toplo. Vi ste naviknuti na prirodu i vama sigurno nije neudobno, a nadajmo se da će i koja snježna pahuljica upotpuniti zimski ugođaj“, dodao je Đaković.

izvidjacki kamp na kozari-pocetak 4Predsjednik Saveza izviđača opštine Zenica Edin Šarić rekao je da će izviđači sličan, nadograđen projekat ponovo aplicirati američkoj ambasadi, s obzirom na izvjestan uspjeh kampova.

„Očekujem od lokalnih i entitetskih vlasti u Republici Srpskoj da prepoznaju izviđače kao ozbiljnog partnera i uvrste ih na listu organizacija od posebnog interesa i da pomognu realizaciju njihovih aktivnosti na dobrobit djece i mladih u Republici Srpskoj“, dodao je Šarić.

Starješina Odreda izviđača „Doktor Mladen Stojanović“ Prijedor Ernest Badnjević istakao je da se ovaj projekat realizuje zahvaljujući ideji, inicijativi i upornosti zeničkih izviđača.

izvidjacki kamp na kozari-pocetak 5„Američka ambasada podrškom ovom projektu omogućila je da se deset dana na Boračkom jezeru ljeti i šest dana na Kozari zimi objedini sva ova mladost, a kamp na Kozari pomogli su još i grad Prijedor, Centar za socijalni rad Prijedor, Turistička organizacija Prijedor i preduzeće `Prijedorputevi`“, rekao je Badnjević.

Član Saveza izviđača opštine Zenica Dženana Mujčinović, koja je osam godina u izviđačima, rekla je da su izviđači kao jedna velika porodica.

„Izviđači na svojim putovanjima sklapaju snažna prijateljstva i doživljavaju jedinstvena druženja. Jaka je to povezanost bez obzira koliko vremena se niste vidjeli i koliko daleko jedni od drugih živite“, kazala je Mujčinovićeva.

izvidjacki kamp na kozari-pocetak 6Prijedorski izviđač Saša Bašić, koji je ljetos ma Boračkom jezeru proglašen za najboljeg vodnika, najavio je da će u ovih šest dana na Kozari biti realizovane aktivnosti živimo s prirodom, preživljavanje u prirodi, život u prirodi i boravak u prirodi.

Članica Odreda izviđača „Doktor Mladen Stojanović“ Prijedor Šejla Ganić, koja je na Boračkom jezeru ovjenčana titulom prva pčelica kampa, rekla je da je kroz boravak u kampu shvatila da su „bezveze podjele po bojama, imenima i socijalnom statusu“.

„Tu, na jednom mjestu svi smo ujedinili svoja srca i kucalo je jedno veliko, ogromno, iskreno i čisto srce kakvo može imati samo skaut. Mama i tata su bili ponosni na mene, a ja na svoj odred. Nadam se da ćemo i na Kozari puno naučiti, lijepo se družiti i još jače vezati“, dodala je pčelica Šejla.

izvidjacki kamp na kozari-pocetak 7Zimski kamp „Jednostavno izviđaštvo“ na Kozari trajaće do 19. januara. Njime će se okončati projekat „Jednostavno izviđaštvo“ kojeg sa 40.000 američkih dolara finansira ambasada SAD u BiH.

Članovi ovog odreda naveli su da su na Boračkom jezeru poručili su da su sticanje znanja, igra, pjesma i logorska vatra ostavili neizbvrisve uspomene, neraskidiva drugarstva i vječna prijateljstva i pokoju ljubav.

„Cilj nam je da i ovdje na legendarnoj planini, sve to još jednom potvrdimo i još više učvrstimo. Došlo je vrijeme da čista strana mladosti organizuje prvo zajedničko zimovanje mladih iz dva entiteta“, poručili su domaćini.

U prvom dijelu projekta „Jednostavno izviđaštvo“ u avgustu prošle godine na Boračkom jezeru organizovan je ljetni kamp koji je okupio 143 izviđača i planinki iz Prijedora, Prnjavora, Prijepolja, Bajine Bašte i Zenice.

Cilj kampova je promocija timskog rada, aktivnosti u prirodi, volonterizma i tolernacije, a namjera zeničkih i prijedorskih izviđača je da privuku 500 novih mladih izviđača od 12 do 20 godina, te da se takav kamp održava i ljeti i zimi svake godine.

Domaćin i organizator kampa u Zenici bio je Savez izviđača opštine Zenica, a na Kozari Odred izviđača „Doktor Mladen Stojanović“ Prijedor.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.