Kozara očišćena za jedan dan

Danas, 9. maja, po drugi put su Planinarsko društvo „Klekovača“ i Nacionalni park „Kozara“ organizovali akcija čišćenja NP „Kozara“ pod nazivom „Očistimo Kozaru za jedan dan“ koja je ujedno i najava svih budućih aktivnosti projekta „Let’s do it Prijedor – Očistimo Prijedor za 1 dan“. U akciji je učestvovalo preko stotinu ljudi: planinara Planinarskih društava „Klekovača“ i „Ljubijski rudar“ te mladih aktivista „Let’s do it Prijedor“. Prisutni aktivisti su organizovani tako da pokriju sve dijelove Nacionalnog parka, pa čak i one najnepristupačnije, u kojima se upotrebljavala čak i alpinisitička oprema. U sklopu ove akcije prikupljeno je preko 10 tona smeća iz svih dijelova NP Kozara. Osim uobičajenog otpada; flaša, ambalaže, najlona, pronađene su i neke bizarnije vrste otpada kao što su stari namještaj te mnoštvo dječijih pelena.
Ovim povodom se apeluje na sve posjetioce Nacionalnog parka, naročito na mještane obližnjeg Kozarca u čijoj neposrednoj blizini(na izletištu „Pilana“ koje najčešće posjećuju) je pronađena najveća deponija, da svoj otpad odlažu na adekvatan način, u suprotnom će se morati uvoditi rigorozne mjere za ovakve prekršaje.
Ova akcija je bila jedna u nizu akcija čišćenja koje će uslijediti u sklopu najvećeg ekološkog projekta na ovim prostorima, „Očistimo zemlju za 1 dan“, sljedeća u nizu je akcije čišćenja vodotoka i obala zakazana za 2. jun ove godine.
Tekst i foto – „Let’s do it Prijedor – Očistimo Prijedor za 1 dan“, Amra Mehadžić i GradPrijedor.com

Comments are closed.