Kozara otkrila svoje ljepote

Nacionalni park Kozara trenutno raspolaže sa oko 30 kilometara vlastitih pješačkih staza, na kojim je postavljena signalizacija, i oko 50 kilometara planinarskih staza, koje su markirane za potrebe planinara. Lijepo uređene pješačke staze daju mogućnost gostima nacionalnog parka i ljubiteljima prirode da šetnjom upoznaju brojne prirodne ljepote Kozare.
– Jedna od četiri planinarske staze nalazi se unutar memorijalne zone Nacionalnog parka i dugačka je oko četiri kilometra, a koriste je oni koji nemaju dovoljno kondicije za dužu šetnju. Oni koji bi voljeli da zavire u neku pećinu, uživaju pored planinskih potoka i cvjetnih pašnjaka na nadmorskoj visini iznad 800 metara mogu se uputiti stazom Mrakovica – Gola planina – kaže Nataša Pjević, referent za turizam i marketing Nacionalnog parka Kozara.
Vrlo atraktivna pješačka staza duga desetak kilometara jeste i ona koja vodi od Mrakovice do Kozaračkog kamena, kamenitog visa, s kojeg se prostire predivan pogled na Prijedor i Prijedorsko polje.
– Prvi put prolazim stazom prema Kozaračkom kamenu otkako je uređena. Oduševljen sam info-tablama i putokazima koje onima što ne poznaju teren dobro dođu za orijentaciju – kaže Prijedorčanin Ranko Radaković, jedan od ljubitelja prirode, koji Kozarom često planinari. Posebno mu se, kaže, dopadaju klupe s nadstrešnicama, kojih ima poprilično na svakoj stazi.
Pješačka staza na području memorijalne zone urađena je zahvaljujući sredstvima koja su stigla od Parka prirode iz italijanske pokrajine Trentino, dok je izgradnja preostale tri finansirana od sredstava Ministarstva za turizam.
U Nacionalnom parku Kozara ističu da se neće sve završiti s ovim što je do sada urađeno. U planu je izgradnja novih staza i još neki zanimljivi projekti.
– Ono što Nacionalni park Kozara realizuje u ovoj godini jeste izrada arboretuma, odnosno zasada raznovrsnog drveća i grmova. Tim projektom predviđena je i izgradnja edukativne staze koju će finansirati Ambasada Češke, a koja će se takođe nalaziti u memorijalnoj zoni Nacionalnog parka. Na njoj će se nalaziti edukativni paneli s podacima o biljnom i životinjskom svijetu parka – ističe Pjevićeva, dodajući da će zasad raznovrsnog drveća i grmova i edukativna staza s nekoliko drvenih mostova preko planinskih potoka biti izgrađeni u memorijalnoj zoni.
„Parkovijada“ početkom jula
Od 7. do 10 jula u Prijedoru će se održati tradicionalna „Parkovijada“.
– To je 12. po redu manifestacija koja okuplja nacionalne parkove Srbije i Republike Srpske. Druženje zaposlenih u parkovima, uz sportska takmičenja, prilika je i da se razmijene iskustva – najavila je Pjevićeva.
Tekst – Fokus
Foto – www.gradprijedor.com

Comments are closed.