Kozarački preduzetnik bez prave podrške za svoj projekat

U raskoraku između norveškog poimanja biznisa u kojem se i za jednu, jedinu krunu mita i korupcije odlazi u zatvor te bh. prilika u kojima se sudbina investicija mahom vezuje za boju stranačkog dresa, Jusuf Arifagić (50), povratnik u Kozarac kod Prijedora, i čovjek s dva pasoša, norveškim i bosanskim, posljednjih pet godina pokušava u prijedorskom naselju Trnopolje izgraditi uzgojno-selektivni centar koji bi prostor Balkana i jugoistočne Evrope trebao snabdijevati visokokvalitetnim grlima stoke.

Mnogo strpljenja
U tih pet godina Arifagić je u projekt, koji posljednjih osam mjeseci i vizuelno poprima izgled centra, uložio 3,5 miliona maraka vlastitih sredstava. I, mnogo strpljenja, jer je samo na ekološku dozvolu od entitetskog ministarstva iz Banje Luke čekao pune tri godine. Problema je bilo i s ponovnim plaćanjem poreza, PDV-om, carinskim brojevima… Na sve se predugo čekalo.
Opravdanost Arifagićevog projekta podržala je i bh. delegacija koja je prije dvije godine posjetila Norvešku. Bili i vratili se. I otad ništa, mada je Arifagić, koji u Norveškoj slovi kao uspješan poduzetnik koji se bavi nekretninama i uvozom, očekivao da nadležni u BiH prepoznaju vrijednost ovog biznisa te ga uvrste u domaće finansijske tokove.
– Tako sam barem očekivao, jer sam iz Norveške u Kozarac, osim dobro pripremljenog projekta, donio i saglasnost norveških kompanija i njihovog ministarstva poljoprivrede. I, naravno, svoj novac – priča Arifagić.
Ostao je nemalo iznenađen kada je prije godinu i po, tokom boravka u Sarajevu i petominutnog razgovora s ljudima iz određenih finansijskih krugova, umjesto podrške, dobio odgovor da „mu jedino dovu mogu proučiti ne bi li uspio“.
– Odmah su mi rekli da me ne mogu podržati. Podsjetili su me da je ovo Bosna i sugerirali da dobro razmislim o ulaganju kapitala ovdje i ispratili riječima da mi jedino mogu dovu proučiti ne bi li uspio. Rekao sam im da to mogu uraditi i sam i otišao. Oni će se sami prepoznati, ne moram ih imenovati – kaže Arifagić.

Etičke norme
I pored hoda po mukama, on ipak vjeruje u provedbu svoje investicije i izgradnju centra.
– Da li ću na to potrošiti još tri ili četiri godine, potpuno je nevažno. Ne želim nikome da dajem mito da bih nešto napravio. Želim da gradim transparentnu kompaniju, jer iza mene, na kraju krajeva, stoji i država Norveška i dužan sam da pratim njihove etičke norme u poslovanju – tvrdi ovaj Kozarčanin, koji je u Norvešku s porodicom, suprugom i troje djece, otišao prije 20 godina s kesom u ruci, nakon lične golgote i činjenice da je bio zatočenik zloglasnih prijedorskih logora Omarske, Keraterma i Trnopolja.

Posao za 200 ljudi
Arifagićev centar u Trnopolju bi samo u prvoj fazi, u oktobru ove godine, trebao zaposliti oko 200 radnika, 100 u direktnoj, a 100 u indirektnoj proizvodnji, na poljoprivrednim dobrima.
– Vrijeme je da mijenjamo navike. U Norveškoj nema nedodirljivih. Tamo i kralj podnosi izvještaj o svom poslovanju, a predsjednik vlade sa suprugom hoda po trgovinama da bi nešto kupio jeftinije. I to bez rotacionih svjetala i pratnje – kaže Arifagić.
Dnevni avaz

Comments are closed.